Vrijeme je za raspravu o budućnosti zdravstva u EU

Slika /2021 Slike/EPSCO_6.jpg

Zagreb, 14. lipnja 2022. – „Nakon pune dvije godine kriznog upravljanja pandemijom, danas usmjeravamo pogled prema budućnosti zdravstva u EU. Imali smo konstruktivne rasprave o uspostavi Europskog prostora zdravstvenih podataka, o reviziji Strategije EU za globalno zdravstvo kao i aktualnom pitanju viškova cjepiva. Naš zajednički cilj je zaštita zdravlja naših građana, no kao donositelji odluka, također imamo dužnost opravdati povjerenje građana, na čemu nastavljamo aktivno raditi“ istaknuo je ministar Beroš na sastanku EPSCO Vijeća koji okuplja u Luxembourgu sve ministre nadležne za zdravstvo u EU.

Na sastanku EPSCO Vijeća, prvi na dnevnom redu je bio Prijedlogu uredbe o Europskom prostoru zdravstvenih podataka, koji predstavlja velik iskorak u smislu digitalizacije zdravstvenih sustava u kontekstu primjene najboljih principa i zajedničkog pristupa za uspostavu sigurnog okvira za razmjenu zdravstvenih podataka. Ministar Beroš je tom prilikom istaknuo važnost potpunog poštivanja zaštite osobnih podataka, kao i potrebu osiguranja interoperabilnog okvira za sigurnu razmjenu zdravstvenih podataka, te njihovu uporabu u svrhu unaprjeđenja kvalitete zdravstvene zaštite.

Ministri država članica dodatno su razmotrili moguće prioritete djelovanja u sklopu revizije Strategije EU za globalno zdravstvo, te su naglasili potrebu jačanja koordinacije između država članica, kao i uloge EU u području zdravstva na globalnoj razini.
Također je bilo govora o trenutačnom stanju u kontekstu zdravstva i humanitarne pomoći Ukrajini o čemu je Europska komisija (EK)  izvijestila sve države članice te ih dodatno informirala o provedbi uredbi o medicinskim proizvodima te Uredbe o procjeni zdravstvenih tehnologija.

Ministar Beroš na sastanku se dodatno osvrnuo na trenutne izazove vezano uz situaciju s viškovima cjepiva protiv COVID-19 istaknuvši:
„Dijelim razmišljanja i zabrinutost drugih država članica s obzirom na adekvatno zbrinjavanje viškova cjepiva te sprječavanje novog nakupljanja zaliha. Stoga s predstavnicima inicijative za ponovno pokretanje pregovora s proizvođačima cjepiva, želimo dodatno aktualizirati ovu temu i pozvati Europsku komisiju na jačanje napora u smjeru prilagodbe postojećih ugovora za nabavu cjepiva sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Time bi se postigla dovoljna razina fleksibilnosti i osigurali povoljni rezultati za zdravstvene sustave, i u konačnici, opravdalo povjerenje građana.“

Na kraju Vijeća, Povjerenica EK za zdravstvo i sigurnost hrane gđa Stella Kyriakides je, zajedno s izvršnom direktoricom Europske agencije za lijekove (EMA) gđom Emer Cooke te direktoricom Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) gđom Andreom Ammon izvijestila o pojavnosti novih javnozdravstvenih prijetnji na području EU, istaknuvši kako je u protekla dva mjeseca zabilježeno kretanje hepatitisa nepoznatog etiološkog podrijetla kod djece mlađe od 16 godina, te kako se bilježi porast prijenosa majmunskih boginja.

Pisane vijesti