Varga: "Svi u mojoj obitelji smo darivatelji organa"

  • Slika arhiva/images/novosti/novosti/varga_svi_u_mojoj_obitelji_smo_darivatelji_organa/117120-1-cro-HR/varga_svi_u_mojoj_obitelji_smo_darivatelji_organa.jpg
  • Slika
  • Slika

ZAGREB, 8. lipnja 2015. – Danas je u Osnovnoj školi „Matija Gubec“ u Zagrebu predstavljen projekt „Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece“, namijenjen osnovnim školama u Republici Hrvatskoj koje nemaju sportsku dvoranu.
 

Unutar bijelog srca nalazili su se i studenti obučeni u crne majice i oni su predstavljali pacijente koji umiru na listi čekanja ne dočekavši presađivanje organa.

„Mislim da je važno educirati mlade o važnosti darivanja organa“, rekla je Ruža Šarić, majka šesnaestogodišnje djevojčice Danijele, koja je svojim organima spasila petero ljudi. Ruža Šarić ponovo je naglasila kako je jako ponosna i kako preporučuje svima da u takvoj situaciji postupe kao ona.

Zahvaljujući velikom broju darivatelja organa smrtnost na listi čekanja u Hrvatskoj je daleko ispod europskog prosjeka. Smrtnost na listi čekanja za presađivanje organa u Europi iznosi oko 30 posto, dok hrvatski pacijenti na presađivanje organa čekaju najkraće u Europi.



Pisane vijesti