Uspostavljena hitna helikopterska služba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

  • Slika /Vijesti/2016/IMG_0281.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar zdravlja Dario Nakić je posjetio Dubrovnik u kojem  je predstavio novouspostavljenu hitnu helikoptersku službu za Dubrovačko-neretvansku županiju. Tom je prilikom ministar posjetio OB Dubrovnik te raspravio o aktualnim problemima pacijenata Dubrovačko-neretvanske županije.

Hitnu helikoptersku službu za područje Dubrovačko-neretvanske županije su sporazumnim ugovorom zajedno uspostavili Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutarnjih poslova i Dubrovačko-neretvanska županija za početno razdoblje od 15. lipnja do 1. listopada 2016. godine. Sredstva za provođenje ovog sporazuma osigurala je županija kao i oba ministarstva. Također, za potrebe prijevoza pacijenata Ministarstvo zdravlja osigurava i medicinski tim dok Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatski zavod za hitnu medicinu osiguravaju medicinsku i drugu opremu potrebnu za pratnju i liječenje pacijenta tijekom leta.

Ministar Nakić je prisustvovao i sastanku u Dubrovniku na kojem je s predstavnicima Domova zdravlja u županiji i zamjenikom župana Davorkom Obuljenom raspravio aktualne probleme Dubrovačko-neretvanske županije. Ministar je tom prilikom istaknuo kako je najveći problem na jugu Hrvatske činjenica da je najbliža bolnica, ona splitska, udaljena čak 200 kilometara te da je to glavni razlog zbog kojeg se razina hitne usluge za pacijente s ovog područja mora podići na višu razinu. S tim ciljem se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji uspostavlja hitna helikopterska služba, a helikopter koji će služiti za prijevoz hitnih pacijenata na području Županije te intervenirati tamo gdje je potrebno će biti trajno stacioniran u Zračnoj luci Dubrovnik. Hitna helikopterska služba će ove godine biti ljetnog karaktera, a ministar je naglasio kako je cilj da pacijentima postane trajno dostupna. U realizaciji projekta su financijski sudjelovali Dubrovačko-neretvanska županija te Ministarstvo zdravlja dok je Ministarstvo unutarnjih poslova tijekom ljetnih mjeseci stavilo na raspolaganje jedan helikopter. U sklopu posjete ministra je održana i pokazna vježba na dubrovačkoj zračnoj luci.

Župan Nikola Dobroslavić je istaknuo kako Dubrovačko-neretvanska županija tijekom ljetnih mjeseci bilježi milijun i 700 tisuća dolazaka uvećano za milijun putnika na kružnim putovanjima zbog čega je uvođenje hitne helikopterske službe od velike važnosti za ovo područje.

Ministar je prilikom posjeta naglasio kako Ministarstvo planira unaprijediti kvalitetu hitne medicinske pomoći na jugu Hrvatske u sklopu čega će postojeći Dom zdravlja u Metkoviću ojačati organizacijom pružanja hitne pomoći kroz 24 sata nakon čega bi se pacijenti po potrebi slali u bolnicu.

Nakon sastanka s ravnateljima Domova zdravlja, ministar Nakić je obišao OB Dubrovnik te se sastao s njezinom Upravom pri čemu je naglasio kako je Ministarstvo zdravlja u sklopu prijeko potrebne reforme bolnica kao prioritet odredilo nabavku šesnaest CT uređaja u vrijednosti od 83 milijuna kuna od čega je jedan uređaj namijenjen OB Dubrovnik u kojoj će se objedinjeni hitni bolnički prijem početi generirati iz sredstava Europske unije te će se nastaviti s izgradnjom dnevnih bolnica kako pacijenti ne bi morali nepotrebno ostajati u bolnici.

Svi dionici ovog susreta su se složili kako je krajnjem jugu Hrvatske potrebna kvalitetnija zdravstvena zaštita čemu će uvelike pridonijeti reforma bolnice i Domova zdravlja, kao i uvođenje hitne helikopterske službe.

Stranica