U Opatiji počeo međunarodni simpozij o transplantacijskoj medicini

Slika arhiva/images/novosti/novosti/u_opatiji_poceo_medunarodni_simpozij_o_transplantacijskoj_medicini/105316-2-cro-HR/u_opatiji_poceo_medunarodni_simpozij_o_transplantacijskoj_medicini.jpg

OPATIJA, 17. rujna 2014. – U Opatiji je danas počeo Sedmi međunarodni simpozij pod nazivom „2014 Brano Heart Failure Forum“, a posvećen je transplantaciji srca i asistiranoj cirkulaciji.

Na simpoziju sudjeluju dr. Undine Samuel, medicinska direktorica Eurotransplanta, dr. Dragan Korolija-Marinić, pomoćnik ministra zdravlja Republike Hrvatske za transplantacije, dr. Igor Gregorić sa University of Texas, Houston, dr. Željko Sutlić iz Kliničke bolnice Dubrava te brojni europski i svjetski stručnjaci za transplantacijsku medicinu.

Simpozij će trajati do 20. rujna, a organiziraju ga KB Dubrava i Zavod za kardijalnu i transplantacijsku kirurgiju u suradnji sa Sveučilišnom bolnicom Texas i bolnicom Memorial Hermann Hospital iz Houstona (SAD).

Prvi dan simpozija obilježit će nekoliko važnih tečajeva i to tečaj o koordinaciji transplantacije na kojem će biti predstavljena suradnja naše zemlje s Eurotranplantom te prikazati iskustva koordinacije prilikom transplantacije srca u zemljama članicama Eurotransplanta i u SAD-u. Zatim, održat će se poseban tečaj za medicinske sestre i perfuzere na kojem će predavati ugledni stručnjaci iz Europe, SAD-a i Hrvatske i tečaj za kardiologe na kojem će se naši kardiolozi dodatno educirati u primjeni ECMO uređaja, koji služi za podržavanje rada srca i funkcije disanja tijekom transplantacije.

Ovaj je simpozij prilika da se dogovori daljnja suradnja i novi projekti u području transplantacije organa i tkiva u Republici Hrvatskoj, a pod okriljem Eurotransplanta čija je Hrvatska aktivna članica.



Pisane vijesti