U mandatu ove Vlade uloženo 2,2 milijarde eura u zdravstveni sustav

  • Slika /2023 OBJAVE/VRH_6577-01.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predsjednik Vlade Plenković danas je u KB Merkur, govorivši o obnovi zdravstvenih institucija nakon potresa istaknuo da je 80 posto obnove gotovo i kazao da će se 20 posto koji preostaje riješiti uskoro. Podsjetio je da je Vlada u mandatu dosad uložila 2,2 milijarde eura u zdravstvenu infrastrukturu te tim investicijama poboljšala dostupnost zdravstvenog sustava, ali i njegovu kvalitetu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je, zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem i ministrom zdravstva Vilijem Berošom sudjelovao na svečanom obilježavanju 25. obljetnice prve transplantacije jetre u KB Merkur.

Na početku govora uputio je dvije čestitke, prvu za sto godina postojanja bolnice, čije je osnivanje počelo još 1924. godine. Potom je čestitao i na prvih 25 godina uspjeha kada je riječ o transplantaciji jetre i uopće kada je riječ o transplantacijskoj medicini u RH.

Istaknuo je postignuća i uspjehe bolnice i njezinih djelatnika te dodao da su pacijentima produljeni životi zahvaljujući njihovom radu, požrtvovnosti, znanju, trudu i ulaganjima.

„Činjenica da je oko 90 posto ukupnog broja transplantacija jetre odrađeno upravo ovdje na KB Merkur govori o vašoj središnjoj ulozi kada je riječ o transplantaciji jetre, ali i drugih organa“, kazao je premijer.

Dodao je kako nije bilo nimalo dvojbe kada je stigao zahtjev za pokroviteljstvom Vlade te je ono mali dodatni znak poštovanja i respekta prema njihovom radu.

Zahvalio je djelatnicima i na njihovom požrtvovnom radu tijekom pandemije covida 19, kada su kao i cijeli zdravstveni sustav, pomogli brojnim pacijentima čiji je život tada bio ugrožen.

Dovršeno 80 posto obnove

„Izdvojio bih vaš izrazito dobar menedžerski pristup projektu obnove“, nastavio je predsjednik Vlade.

Podsjetio je da je i KB Merkur, kao i sve druge zdravstvene ustanove u Gradu Zagrebu, bila pogođena velikim potresom u 2020. godine. Istaknuo je da je 80 posto obnove gotovo, a 20 posto koji preostaje će se riješiti uskoro.

Premijer je kazao i da je obnova dobar miks nacionalnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije.

„Zaista mi je drago, kada je riječ o zdravstvenim ustanovama, da ste jedna od bržih i sjajan primjer obnove“, rekao je.

Kazao je da se jednakim tempom nastavlja obnova niza drugih bolnica u Gradu Zagrebu. Naglasio je da će ukupna obnova, posebno zdravstvenih institucija, svim djelatnicima i pacijentima, koji su najbitniji, omogućiti još kvalitetniju zdravstvenu skrb.

Podsjetio je da je Vlada u mandatu dosad uložila 2,2 milijarde eura u zdravstvenu infrastrukturu, što je vidljivo u nizu gradova Hrvatske, od Splita, Rijeke, Osijeka, Varaždina, Bjelovara, Čakovca i Pule.

„S ponosom možemo reći da su te investicije poboljšale dostupnost zdravstvenog sustava, ali i njegovu kvalitetu i u konačnici i bolji materijalni položaj svih zaposlenika u zdravstvenom sektoru“, zaključio je premijer.


 
Izvor: Vlada
 

Pisane vijesti