U Hrvatskoj nema proizvodnje GMO hrane

Slika arhiva/images/novosti/novosti/u_hrvatskoj_nema_proizvodnje_gmo_hrane/112570-2-cro-HR/u_hrvatskoj_nema_proizvodnje_gmo_hrane.jpg

ZAGREB, 27. veljače 2015. - „U 2014. godini ukupno je uzeto 145 uzoraka iz hrane zbog testiranja na prisutnost genetski modificiranih organizama. Četiri su uzorka, odnosno 2,8 posto ispitanih uzoraka bila pozitivna na GMO, ali ispod 0,9 posto, odnosno ispod propisanog praga. Kada se uzme u obzir razdoblje monitoringa od 2007. do 2014. godine prisutnost GMO u Republici Hrvatskoj je još uvijek mala“, izjavila je danas pomoćnica ministra zdravlja za sanitarnu inspekciju i javno zdravstvo Nataša Zorić.

Izlaganje su održale Nataša Zorić iz Uprave za sanitarnu inspekciju i javno zdravstvo i Valentina Zoretić Rubes, voditeljica Odjela za GMO pri Ministarstvu zdravlja.

„Za 2015. godinu predviđen je monitoring u pet faza, u šest gradova po 36 uzoraka, što će dati sveukupno 180 uzoraka. Prva faza je završena te su sada u tijeku analize. Od 48 do sada provedenih uzoraka do sada su svi bili negativni“  rekla je Zoretić Rubes.

Cilj monitoringa je da se predstavi uvid u situaciju na području Republike Hrvatske, da se potrošačima predstavi stanje u području GMO-a, te da se provjeri sadrži li proizvod u sebi genetski promijenjeni umetak, procijeni izloženost potrošača na GMO u hrani biljnog ili životinjskog podrijetla te da se osiguraju uvjeti za nesmetanu trgovinu proizvodima biljnog i životinjskog podrijetla. Godišnje se obavljaju redoviti nadzori kako bi imali uvid u stanje na tržište na području Republike Hrvatske.

„Zakonska regulativa hrane na području Europe je dosta restriktivna,  pogotovo u dijelu nadzora nad GMO hranom te iste regulative poštuje i Republika Hrvatska“, rekla je Zorić. GMO usjevi u Hrvatskoj su zabranjeni, ali prema zakonu na tržište se mogu staviti proizvodi koji sadrže odobreni (autorizirani) GMO , pri čemu se ne mora označavati da ga sadrže, ukoliko njegov udjel u proizvodu ne prelazi dopušteni prag  od 0,9 posto.

Kategorije hrane koje se najviše prate su proizvodi na bazi soje, mesni proizvodi, dodaci prehrani (sportska prehrana, dijetetski proizvodi), pšenični i  kukuruzni proizvodi, riža, papaja. 

„Svjetska situacija i uzgoj GMO-a svakim danom se sve više mijenja te je sve više površina na kojima se uzgajaju takve kulture. Nužno je stalno pratiti situaciju kako bi se moglo reagirati na vrijeme, ukoliko dođe do određenih sumnji  vezanih uz uzgoj GMO-a“  izjavila je Zorić.



Pisane vijesti