Svjetski tjedan promicanja dojenja obilježava se od 01. do 08. kolovoza

Slika arhiva/images/novosti/novosti_iz_zdravstva/svjetski_tjedan_promicanja_dojenja_obiljezava_se_od_01_do_08_kolovoza/66259-1-cro-HR/svjetski_tjedan_promicanja_dojenja_obiljezava_se_od_01_do_08_kolovoza.jpg

ZAGREB, 01.kolovoz - Majčino mlijeko sadrži sve potrebne hranjive tvari za pravilan rast i razvoj u idealnoj količini i visokoraspoloživom obliku, tako da u potpunosti zadovoljava potrebe zdravog djeteta za hranom i tekućinom u prvih šest mjeseci života. Stoga djetetu u tom razdoblju života ne treba ništa osim majčinog mlijeka, a nakon šestog mjeseca postupno se uvodi i druga hrana.

Prema preporukama UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije, idealno bi bilo nastaviti s dojenjem do druge godine djetetova života, odnosno sve dok majka i dijete to zajamno mogu i žele.

Dojenje je izrazito praktično i sigurno, ne zahtijeva posebnu pripremu i pribor, lako dostupno bez obzira na vrijeme i mjesto, uz znatno smanjeni rizik infekcije kao posljedica vanjske bakterijske kontaminacije mlijeka, te predstavlja uštedu u kućnome budžetu. Majčino mlijeko smanjuje opasnost infekcija i zbog zaštitnih tvari koje sadrži, lako je probavljivo, stimulira sazrijevanje probavnog i imunološkog sustava, ne opterećuje bubrege, a optimalan sastav i količina esencijalnih masnih kiselina, kao što su linoleiska, α-linolenska i dokozaheksanoična kiselina, osigurava  pravilan razvoj mozga.

Dojenje smanjuje rizik razvoja alergija na hranu, rizik za pojavu autoimune bolesti (npr. šećerne bolesti tipa 1), te rizik od iznenadne smrti u dojenačkom razdoblju.

Psiholozi su potvrdili da dojenje kod djeteta  razvija snažan osjećaj sigurnosti i zaštićenosti, a kod majki majčinske osjećaje i vezivanje za dijete i tako pozitivno utječe na psihološki razvoj djeteta. Ujedno je zdravo i za ženu. Ono omogućuje brže vraćanje maternice i čitavog organizma u stanje kakvo je bilo prije trudnoće, brže mršavljenje nakon poroda, te smanjuje učestalost karcinoma dojke i jajnika, infekcija mokraćnog sustava i debljine.



Vijesti iz medija