Svjetski dan nepušenja

ZAGREB, 31. svibnja – U povodu Svjetskog  dana nepušenja, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i udruga Difrakcija već treću godinu zaredom organiziraju nagradni natječaj za najbolju priču kojom se potiče prestanak pušenja. 

Na natječaj je stiglo preko dvjesto radova, a najzanimljivijih pedeset HZZO će nagraditi jednogodišnjom policom dopunskog zdravstvenog osiguranja. Ocjenjivat će se originalnost, duhovitost, iskrenost i motivacija, a obavijest o najboljim pričama i dobitnicima nagrada bit će objavljena na web stranici HZZO-a www.hzzo.hr i www.bivši.hr.

Cilj natječaja je podizanje svijesti građana o štetnosti pušenja i izravno smanjivanje troškova zdravstvene zaštite. Pušenje ne samo da ugrožava zdravlje uzrokujući mnoge bolesti, već predstavlja i veliki financijski teret za pojedinca i zdravstveni sustav. Godišnje se za bolesti povezane s pušenjem (za liječenje, lijekove, bolovanja i drugo) iz zdravstvenog budžeta izdvoji više od 1,5 milijardu kuna.

Sa svakim dimom cigarete u tijelo se unosi 4000 raznih kemikalija, od kojih je tristotinjak pouzdano kancerogeno. Na temelju te spoznaje u razvijenim zemljama broj pušača se smanjuje, no u Hrvatskoj je pušenje i dalje velik javnozdravstveni problem koji zahtijeva pažnju. Od posljedica pušenja kod nas godišnje umire oko 14.000 ljudi.

U svijetu svake godine od posljedica pušenja umre gotovo šest milijuna ljudi, od čega je više od 600 tisuća izloženo pasivnom pušenju. Danas više nema sumnje da je pasivno pušenje vrlo opasno i štetno za zdravlje, uzrokuje zloćudne bolesti, mnoge ozbiljne respiratorne i kardiovaskularne bolesti, kako u odraslih osoba tako i u djece te često dovodi do prijevremene smrti.



Vijesti iz medija