Svjetski dan hipertenzije 17. svibnja: Trećina stanovnika Hrvatske ima povišeni krvni tlak koji je uzročnik niza bolesti

ZAGREB, 17. svibnja – Danas se obilježava Svjetski dan hipertenzije, kojim se  želi upozoriti javnost na opasnost od povišenog krvnog tlaka, tog tihog i podmuklog poremećaja s kojim se bori čak trećina građana Hrvatske.
Stoga, Hrvatsko društvo za hipertenziju i ove je godine organiziralo akciju besplatnog mjerenja krvnog tlaka na zagrebačkom Cvjetnom trgu, gdje su građani mogli dobiti i korisni savjet kako zaštititi svoje zdravlje.

Kod 95 posto osoba s hipertenzijom ne zna se uzrok koji je doveo do poremećaja krvnog tlaka, a nema ni vidljivih simptoma pa se on naziva i tihim ubojicom.
Arterijska hipertenzija je sindrom u kojem određenu ulogu igra genska predispozicija, ali značajan je utjecaj vanjskih čimbenika poput izloženosti stresu, prekomjerna tjelesna težina i nedostatna tjelesna aktivnost.
Ukoliko se ne liječi na vrijeme, hipertenzija može izazvati oštećenja na srcu, mozgu, krvnim žilama, očima i bubrezima.
Osim lijekova za snižavanje tlaka, vrlo je važno promijeniti životne i prehrambene navike, pokušati reducirati tjelesnu težinu, smanjiti konzumiranje soli, masti, alkohola, odreći se nikotinskog dima te povećati fizičku aktivnost i svakodnevno hodati barem pola sata.
Inače, od povišenog krvnog tlaka u svijetu boluje preko 1,5 milijarda ljudi.



Vijesti iz medija