Svjetski dan darivatelja krvi 14. lipnja: „Svaki darivatelj krvi je heroj“

ZAGREB, 14. lipnja – „Svaki darivatelj krvi je heroj!“, poruka je ovogodišnjeg Svjetskog dana darivatelja krvi, kojim se želi povećati svijest o važnosti  i potrebama  za sigurnom  krvi i krvnim pripravcima koji znače život bolesnima i stradalima.



Također se želi istaknuti humani doprinos građana koji dobrovoljno i besplatno daruju svoju krv, jer dobrovoljni darivatelji krvi nisu samo najsigurniji davatelji, već i temelj održivih nacionalnih zaliha krvi dostatnih za potrebe svih bolesnika kojima je krv potrebna.

U povodu Svjetskog dana darivatelja krvi, akciji darivanja krvi u Zagrebu pridružio se i ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić  naglasivši kako bez 600 ljudi koji dnevno u Hrvatskoj daruju krvi Hrvatska ne bi mogla biti, primjerice,  vodeća zemlja u svijetu u transplantaciji organa.

U Hrvatskoj se godišnje prikupi više od 170.000 doza krvi što pokriva sve potrebe hrvatskih bolnica za krvnim pripravcima. Prikupljanjem krvi bave se Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu i Hrvatski Crveni križ, a Hrvatska bilježi 40 darivatelja na tisuću stanovnika.

Davalaštvo je u Hrvatskoj regionalno različito zastupljeno, a najrazvijenije je u sjeverozapadnoj Hrvatskoj gdje se bilježi  i do 100 darivanja na 1.000 stanovnika.



Vijesti iz medija