Svjetski dan Alzheimerove bolesti

Slika /2024 SLIKE/Slika-alzheimer.jpg

Danas obilježavamo Svjetski dan Alzheimerove bolesti, a rujan je proglašen mjesecom svjesnosti o ovoj bolesti.

Svake godine, tijekom rujna i povodom Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, brojne udruge i organizacije organiziraju razne aktivnosti s ciljem podizanja svijesti te skretanja pozornosti na one koji su pogođeni Alzheimerovom bolešću ili drugim vrstama demencije.

Spomenimo kako je Alzheimerova bolest neizlječiva i progresivna neurodegenerativna bolest mozga koja se manifestira propadanjem kognitivnih funkcija, odnosno gubitkom pamćenja, poremećajem rasuđivanja i promjenama u osobnosti. Alzheimerova bolest najčešći je oblik demencije, odnosno sudjeluje sa 60 do 80 % u svim demencijama.

U skladu s time, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je Alzheimerovu bolest i demencije svjetskim javnozdravstvenim prioritetom. Sveobuhvatne nacionalne strategije i akcijski planovi za rješavanje potreba osoba s demencijom mogu pružiti mehanizme za promicanje javne svijesti o demenciji, kao i za poboljšanje kvalitete zdravstvene, socijalne i dugotrajne skrbi za osobe s demencijom i njihove obitelji.

Do danas je 48 zemalja i regija, uključujući 39 država članica Svjetske zdravstvene organizacije, usvojilo nacionalne strategije ili akcijske planove za borbu protiv demencije. Značajan iskorak postignut je 24. studenog 2022. godine, kada je na 169. sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen Strateški okvir razvoja mentalnog zdravlja do 2030. godine. Ovaj okvir predlaže donošenje Akcijskog plana za skrb osoba s demencijom, čija je izrada započeta 2023. godine kroz rad Radne skupine Ministarstva zdravstva. Na samoj izradi Akcijskog plana radila je skupina vodećih stručnjaka iz područja medicine, psihijatrije, javnog zdravstva i socijalne politike.

Strateški ciljevi definirani u okviru nacionalne Strategije za mentalno zdravlje i Akcijskog plana za demenciju usmjereni su ka poboljšanju kvalitete života oboljelih te unaprjeđenju zdravstvenog sustava u cjelini, a uključuju: ranu dijagnozu, pravodobno liječenje, uspostavu specijaliziranih usluga za oboljele, uz osnaživanje neformalnih njegovatelja te destigmatizaciju.

Kampanja Svjetskog mjeseca Alzheimerove bolesti 2024. godine bit će usmjerena na slogane 'Vrijeme je za djelovanje protiv demencije' i 'Vrijeme je za djelovanje protiv Alzheimerove bolesti'. Ova globalna kampanja podizanja svijesti fokusira se na promjenu stavova prema demenciji te na smanjenju stigme i diskriminacije koja i dalje okružuje ovu bolest, istovremeno naglašavajući pozitivne iskorake koje poduzimaju organizacije i vlade širom svijeta u cilju stvaranja društva prilagođenijeg osobama s demencijom.

Povodom Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, u Klinici za psihijatriju Vrapče, otvorena je izložba ''Rukom rađeno'' - izložba pletenih i kukičanih pomagala za oboljele od demencije na kojoj su, među ostalima, sudjelovali predstavnici Ministarstva zdravstva.
 
 

Pisane vijesti