Svjetski dan AIDS-a

Slika /Vijesti/2016/aids2.jpg

Već dvadeset i osam godina unazad, svake godine se u svijetu i Hrvatskoj 1. prosinca obilježava Svjetski dan AIDS-a

Cilj je podići svijest javnosti i ukazati na javnozdravstveni značaj HIV/AIDS-a: rizike i mjere zaštite, važnost prevencije, ranog dijagnosticiranja, liječenja i skrbi za oboljele, kao i pokazati solidarnost prema oboljelima te dati doprinos smanjenju stigme i diskriminacije i zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja. Međunarodni simbol svjesnosti i podrške prevenciji i liječenju HIV infekcije i AIDS-a je crvena vrpca (engl.  red ribbon).
HIV je virus koji spada u spolno i krvlju prenosive infekcije te napada imunološki sustav i uzrokuje cjeloživotnu kroničnu bolest, koja najčešće nema simptoma dugi niz godina. Virus se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, krvlju (najčešće dijeljenjem igala i šprica kod injektiranja droga) te sa zaražene majke na dijete. Liječenje zaustavlja napredovanje bolesti i razvoj AIDS-a. AIDS je krajnji stadiji HIV infekcije koji nastaje uslijed uništenja imunološkog sustava, kada se javljaju različite bolesti zbog smanjenog imuniteta.
 
Testiranje je jedini način otkrivanja i dijagnosticiranja infekcije HIV-om, omogućuje rano otkrivanje infekcije i uspješnije liječenje te pomaže u sprečavanju daljnjeg širenja HIV-a. Pravodobno otkrivanje i liječenje infekcije HIV-om važno je zbog što boljeg  ishoda  po zdravlje pojedinca, društva u cjelini i zdravstveni sustav. U Hrvatskoj je, osim u zdravstvenim institucijama (mreža centara zavoda za javno zdravstvo i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“), anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV dostupno i u zajednici, kao nadogradnja zdravstvenom sustavu (CheckPoint Zagreb – centar za zdravlje i edukaciju mladih, LGBT centar Zagreb, HELP u Splitu, Hepatos Rijeka i dr.). Ova sinergija zdravstvenog sustava i društvene zajednice u Hrvatskoj značajno pridonosi prevenciji, prepoznavanju rizika, smanjenju stigme i diskriminacije, edukaciji građana i pravovremenom uključivanju u skrb. Popis centara nalazi se na mrežnim stranicama www.huhiv.hr, www.javno-zdravlje i www.spolnozdravlje.hr.  
Ove godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva, Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država Zagreb te uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i brojnih partnera provode kampanju čiji je cilj informirati i educirati, posebice mlade, ali i sve ostale o rizicima i načinima zaštite te pridonijeti unaprjeđenju sustava savjetovanja i testiranja na krvlju i spolno prenosive bolesti i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja u Hrvatskoj.
 
Također, HZJZ i HUHIV u partnerstvu su izradili prvu u Hrvatskoj, inovativnu platformu i mobilnu aplikaciju „Spolno zdravlje”. Ovaj moderan pristup mladima na pregledan i zanimljiv način pruža korisne informacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju, uključujući procjenu rizičnih spolnih ponašanja, savjete za odgovorno spolno ponašanje i preporuke za zaštitu zdravlja, testiranje i liječenje, sukladno važećim znanstvenim i stručnim spoznajama.
 
Mobilnu aplikaciju „Spolno zdravlje“ preuzmite na Google Play i App Store-u ili posjetite www.spolnozdravlje.hr
 
 
Epidemija HIV/AIDS-a u Hrvatskoj i Svijetu 
 
U svijetu je, prema procjenama SZO i UNAIDS-a, u 2015. godini s HIV infekcijom živjelo 36,7 milijuna ljudi, od čega je bilo 2,1 milijuna novih slučajeva zaraze HIV-om. Od posljedica AIDS-a umrlo je 1,1 milijun ljudi. Godišnje se prema podacima ECDC-a u zemljama članicama EU/EEA zabilježi oko 30 000 novih dijagnoza HIV infekcije, što čini stopu od  6.4 na 100 000 stanovnika. HIV infekcija i AIDS i dalje su od javnozdravstvenog značaja u svijetu i Europi.
U 2016. godini (do listopada) u Hrvatskoj je zabilježeno 80-ak novih slučajeva HIV infekcije i AIDS-a (preliminarni podaci), što je na razini prošle godine, te se nastavlja trend blagog porasta pojavnosti.
Prema podacima HZJZ-a od 1985. do kraja 2015. godine ukupno je zabilježen 1321 slučaj HIV infekcije. Od toga je 458 oboljelih od AIDS-a, a u istom razdoblju od posljedica AIDS-a umrla je 201 osoba. Posljednjih godina prosječno se godišnje u Hrvatskoj bilježi 90 novodijagnosticiranih slučajeva infekcije HIV-om, što je stopa od 21 na milijun stanovnika i Hrvatsku svrstava među zemlje s niskom učestalošću HIV infekcije (64/1 milijun je prosjek za zemlje EU/EEA u 2014.).
Većina od svih slučajeva HIV/AIDS-a u razdoblju od 1985. do 2015. godine zarazila se spolnim putem prijenosa virusa. Posljednjih se godina bilježi porast novodijagnosticiranih slučajeva među muškarcima koji prakticiraju spolni odnos s osobama istog ili oba spola i njihov udio je sve veći, a slična je situacija i u zemljama EU (porast od 33% u odnosu na 2004.).
 
Koje aktivnosti ćemo poduzeti?
Pozivamo sve građane diljem Hrvatske i medije, da nam se 1. prosinca 2016. pridruže i zajedno s nama obilježe Svjetski dan AIDS-a informiranjem, edukacijom i promicanjem očuvanja zdravlja, nastavljajući jednaku tradiciju i brigu o vlastitom zdravlju i tijekom cijele godine! Pridružite se svojom podrškom, doprinesite zdravlju mladih i građana, promovirajte zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja i stvaranje “AIDS free” generacije.
Aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a obuhvaćaju brojne preventivne aktivnosti koje promiču odgovornost prema vlastitom zdravlju u organizaciji zdravstvenih institucija i organizacija civilnog društva diljem Hrvatske poput:
Europski tjedan testiranja na HIV i hepatitis od 18. – 25.11.2016. – u CheckPoint centru Zagreb, LGBT centru Zagreb te u sklopu aktivnosti raznih institucija i organizacija diljem RH
Promocija zdravlja i svjesnosti te inovativne mobilne aplikacije Spolno zdravlje uz prigodno druženje s građanima, posebice mladima, 1.12.2016. u HUHIV šatoru na trgu Petra Preradovića u Zagrebu, gdje će se građanima besplatno dijeliti edukativno informativni letci i brošure o HIV/AIDS-u i spolnom zdravlju i gdje će se zainteresirani moći savjetovati sa stručnjacima.   
Javno predstavljanje aktivnosti i rezultata aktivnosti na Stručnom Simpoziju povodom dana AIDS-a 02.12.2016. u Klinici za Infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu
Edukativno-informativni Pozitivan koncert 02.12.2016. u Domu sportova u Zagrebu
 
Više o samom programu aktivnosti možete saznati na:
HUHIV- Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa
www.huhiv.hr; pr@huhiv.hr; 0913377120
ili
HZJZ - Hrvatski zavod za javno zdravstvo
www.hzjz.hr; www.javno-zdravlje.hr; info@hzjz.hr
 
 

Pisane vijesti