Suradnja Medicinskog fakulteta u Splitu s bavarskom REGIOMED Kliniken

  • Slika /2017 Vijesti/DSC_0370.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Ministarstvu zdravstva u ponedjeljak 18. prosinca 2017. godine  predstavljen je projekt suradnje zdravstvenih institucija Bavarske i Republike Hrvatske – jedinstveni model školovanja bavarskih studenata medicine na Sveučilištu u Splitu.  

Ministar zdravstva Milan Kujundžić  primio je izaslanstvo bavarske REGIOMED-KLINIKEN, u kojem su bili predsjednik uprave Joachim Bovelet i medicinski direktor Johannes Brachmann, te Medicinskog fakulteta u Splitu, vezano uz navedenu suradnju koju podržavaju bavarska ministrica zdravstva i ministar zdravstva RH. Sastanku su nazočili  rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović, dekan Medicinskog fakulteta u Splitu Zoran Đogaš, te idejni pokretač projekta i član Izvršnog odbora projekta Dragan Primorac.
REGIOMED KLINIKEN je jedan od najvećih lanaca bolnica u Njemačkoj i obuhvaća konzorcij koji okuplja četiri bolnice u gradovima Coburgu, Hildburghausenu, Lichtenfelsu, Sonnebergu te devet medicinskih centara na čak 11 lokacija. REGIOMED KLINIKEN je u 2014. godini zapošljavao 4.600 ljudi, a njihovi liječnici godišnje obave oko 20 tisuća operacija i oko 40 tisuća nekirurških zahvata na čak 49 odjela.
Kod suradnje REGIOMED KLINIKEN i Medicinskog fakulteta u Splitu radi se o iznimno važnom i jedinstvenom konceptu integriranih studija na europskoj razini. Kroz ovu jedinstvenu suradnju svake godine 30-40 studenata iz Bavarske upisuje Medicinski fakultet u Splitu gdje kroz prve tri godine studiranja odsluša i polaže pretklinički dio, dok je klinički dio kombinacija edukacije u kliničkim bolnicama u Splitu i Coburgu.
Model koji se ovom suradnjom promovira je jedinstven i inovativan, čak i na razini EU, te demonstrira snagu i sposobnost hrvatskih zdravstvenih i obrazovnih institucija, u konkretnom slučaju Sveučilišta u Splitu. Osim toga, ovim modelom otvaraju se mogućnosti našim kliničarima za razmjenu iskustava s njemačkim kolegama kao i zajedničko sudjelovanje u edukacijskim procesima te natjecanju za najatraktivnije projekte EU.
Planiran je i skorašnji poziv ministra Kujundžića bavarskoj ministrici Melanie Huml u prvi službeni boravak u Republici Hrvatskoj. Ministrica Huml je dala golemu potporu ovome projektu, a sad je iznimno ponosna na njegovu uspješnu realizaciju.
Kao dio ovog projekta najavljene su i nove aktivnosti koje predstavljaju iskorak Regiomed Kliniken-a prema Republici Hrvatskoj, pa će tako njihovi liječnici specijalisti krenuti s pohađanjem doktorskih studija na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.  Do ovoga trenutka 20 njihovih liječnika je upisalo jedan od nekoliko Doktorskih studija koji su na raspolaganju pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Istodobno, profesori sa Sveučilišta u Splitu će sudjelovati i u nastavi koja će se izvoditi pri Regiomed Kliniken u Coburgu što je od iznimne važnosti za prezentaciju hrvatskog “know how”-a  izvan granica RH.
Pohvalna je i činjenica da će jedan dio studenata iz Njemačke, nakon što dobiju titulu liječnik medicine, ostati živjeti u RH (dio je već nakon druge godine izrazio tu želju).
Ova suradnja je temelj razvijanja gospodarske suradnje i na svim drugim razinama jer je biomedicina jedan od najpropulzivnijih područja za investicije, a sad su se Bavarci uvjerili da Hrvatska ima golem potencijal. Prvi razgovori na tu temu su započeli.
Neke od planiranih aktivnosti u budućnosti su i započinjanje zajedničkog rada na literaturi koja će biti korištena u Bavarskoj na Regiomed kliniken pri edukaciji njihovih studenta, a uskoro započinje prevođenje knjiga Medicinska biokemija i laboratorijska medicina u kliničkoj praksi.
U tijeku su i  završni razgovori za zajedničku aplikaciju na EU projekte. 

Stranica