Smanjene liste čekanja na prvi UZV pregled kukova dojenčadi

ZAGREB, 19. lipnja - Ministarstvo zdravlja nabavilo je nove ultrazvučne aparate za pregled kukova dojenčadi za šest bolnica, kako bi se smanjile liste čekanja na tu pretragu. Tim povodom ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić posjetio je danas Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj te obišao Kliničku jedinicu za dječju ortopediju koja je dobila jedan pokretni i jedan stacionarni UZV uređaj.

Upravo mali broj uređaja i njihova dotrajalost bili su najčešći razlozi za duge liste čekanja, pa se na ultrazvuk kukova dojenčadi u pojedinim bolnicama čekalo u prosjeku oko četiri mjeseca. Posebno kritično stanje bilo je u Zagrebu gdje na preglede dolaze i djeca iz Zagrebačke županije ali i iz drugih dijelova Hrvatske.

"Prije godinu dana u Hrvatskoj se na pregled kukova prosječno čekalo četiri mjeseca, a sva djeca bi se trebala pregledati u roku tri mjeseca. Danas se na prvi pregled u Klaićevoj čeka šezdesetak dana", istaknuo je ministar Ostojić. Trenutno je na prvi pregled kukova u toj bolnici naručeno 350 djece.

U KBC-u Zagreb sada se na prvi pregled čeka prosječno 30 dana, u KBC-u Osijek 70 dana, u Sisku lista čekanja je 60 dana, u Slavonskom Brodu 30-tak dana, a u Biogradu se čeka desetak dana, napomenuo je Ostojić.

Ministarstvo zdravlja stoga je sa 2,7 milijuna kuna financiralo kupnju ukupno šest stacionarnih i dva prijenosna UZV aparata koji su počeli s radom prije tri mjeseca. Tijekom tih mjeseci liste čekanja na UZV kukova skratile su se za 50 posto, a u nekim bolnicama 80 i više posto.

Po jedan stacionalni i jedan pokretni UZV dobile su KBC Zagreb i Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj, dok su po jedan stacionarni UZV uređaj dobile KBC Osijek, Opća bolnica Slavonski Brod, Opća bolnica Sisak i Specijalna bolnica Biograd.

Do kupovine novih uređaja liječnici KBC-a Zagreb na Klinici za ortopediju radili su na uređaju starom 14 godina, u Klinici za dječje bolesti 11 godina, u KBC-u Osijek 15 godina, u OB Sisak 9 u OB Slavonski Brod 12 godina, a u Specijalnoj bolnici Biograd na moru 11 godina.

Valja napomenuti kako eListe čekanja HZZO-a sadrže zbirni broj predbilježbi na pregled UZV kukova (prvi, kontrolni i po indikaciji), dok se ovdje izneseni podaci odnose samo na prvi pregled koji, prema preporuci liječnika, valja obaviti u prva tri mjeseca djetetova života.
 

Pisane vijesti