Sigurnost podataka i e-zdravlje

Slika /Vijesti/2016/naslovna.jpg

Hrvatsko izaslanstvo, predvođeno zamjenikom ministra zdravlja dr. Ivanom Bekavcem, sudjelovalo je 8. i 9. lipnja na konferenciji Tjedan e-zdravlja u Amsterdamu.

Konferencija se održala u okviru nizozemskog Predsjedništva Vijeća EU te u organizaciji nizozemskog Ministarstva zdravlja. Na njoj su sudjelovali pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za informacijsko-komunikacijsku tehnologiju Ozren Pezo, rukovoditelj Službe HZZO-a Igor Ljubi, ravnatelj Zavoda za telemedicinu Mladen Novosel te predstavnici gospodarskog sektora i hrvatskih ICT tvrtki.
Konferencija je okupila ministre zdravlja i gospodarstva država članica EU, predstavnike brojnih tvrtki u području informatičko komunikacijske tehnologije, a sudjelovao je i povjerenik Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis.



Cilj konferencije je primjena sustava e-zdravlja, razmjena međunarodnih iskustava i gospodarska suradnja. Bila je to odlična prilika za promociju upotrebe IT rješenja i novih tehnologija, koja se primjenjuju u nacionalnim sustavima zdravstvene zaštite. Posebna važnost posvećena je jačanju prava i uloge pacijenata te zaštiti osobnih podataka prilikom korištenja informatičkih rješenja u zdravstvu. Razgovaralo se o uvođenju elektroničkog kartona, e-mentalnom zdravlju, poštivanju privatnosti prilikom izrade mobilnih aplikacija (m-zdravlje), izgradnji EU infrastrukture za sigurnu razmjenu podataka, kliničkim podacima koji se koriste u sustavu e-zdravlja, telemedicini i slično. Naglasak je stavljen na povjerljivost i vjerodostojnost podataka u smislu upravljanja i pristupa podacima te načina njihove obrade.

Očekuje se da će Nizozemska u narednih pet godina svim svojim pacijentima omogućiti korištenje sustava e-zdravlja kroz različite module poput telemedicine ili m-zdravlja, a sličan cilj imaju i druge europske države. 


 

Pisane vijesti