Sastanak ministara zdravlja srednje i istočne Europe

  • Slika /Vijesti/2016/sofija2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Sofiji se 2. i 3. lipnja održao sastanak ministara zdravlja zemalja srednje i istočne Europe na kojem je sudjelovao hrvatski ministar Dario Nakić.

Uz domaćina, bugarskog ministra zdravlja Petrea Moskova, u Sofiji su se okupili i ministri zdravlja Republike Rumunjske Vlad Voiculescu, Republike Slovačke Tomaš Drucker, Republike Makedonije Nikola Todorov te drugi ministri i visoki dužnosnici iz Latvije, Slovenije, Srbije i Estonije.

Glavna tema sastanka bili su rastući izazovi u području farmaceutske politike, a bilo je govora i o učinkovitost novih lijekova, financiranju skupih i inovativnih lijekova te opterećenju koje oni predstavljaju za zdravstveni sustav.

Ministri su razgovarali i o mogućnostima suradnje i zajedničkoj nabavi skupih i inovativnih lijekova s ciljem postizanja ušteda, a raspravljalo se i o Europskom semestru i preporukama državama članicama u području zdravstva, što je dobra priprema za predstojeći EPSCO sastanak Vijeća ministara zdravlja Europske unije, koji će se održati u Luksemburgu 17. lipnja 2016. godine.

Ministar Nakić se prije sastanka susreo na bilateralnim razgovorima s ministrima Bugarske i Makedonije. S bugarskim kolegom Petarom Moskovim detaljnije je razgovarao o zajedničkoj suradnji u nabavi lijekova, suradnji u pogledu informacijsko-tehnoloških softverskih rješenja (eZdravstvo) te o mogućnostima da hrvatske tvrtke predstave svoja IT rješenja.

Prilikom bilateralnog susreta ministra zdravstva Republike Makedonije i ministra Nakića, dvojica ministara su razmijenili mišljenja i prijedloge oko zajedničke nabavke skupih lijekova i medicinskih pomagala, edukacije stručnjaka i mogućnosti liječenja pacijenata.



Pisane vijesti