Sastanak Europskog procesa za okoliš i zdravlje

HAIFA, 28. travnja 2015. - Predstavnici 53 države članice Europske regije Svjetske zdravstvene organizacije te stručnjaci međunarodnih i nevladinih organizacija, koji zajednički djeluju u okviru Europskog procesa za okoliš i zdravlje (Europski proces), okupili su se na trodnevnom sastanku u gradu Haifi u Izraelu. Hrvatski predstavnik je doc. dr. sc. Krunoslav Capak, voditelj Odjela za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Hrvatski predstavnik na sastanku u okviru Europskog procesa za okoliš i zdravlje (Europski proces) je doc. dr. sc. Krunoslav Capak, voditelj Odjela za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Na sastanku se dogovaraju buduće prioritetne aktivnosti te se ocjenjuje dosadašnji napredak u implementaciji ciljeva Parmske deklaracije o okolišu i zdravlju, koja je potpisana na petoj Ministarskoj konferenciji u Parmi, Italija u ožujku 2010. godine. Države potpisnice, među kojima je i Hrvatska, ovom su Deklaracijom izrazile odlučnost da će uložiti dodatne napore u suočavanju s ključnim ekološkim, klimatskim i zdravstvenim izazovima današnjice. To uključuje smanjenje utjecaja klimatskih promjena na zdravlje i okoliš, smanjenje štetnih posljedica koje uzrokuju kemikalije, smanjenje rizika za zdravlje djece i drugih ranjivih skupina uzrokovanih lošim ekološkim i životnim uvjetima poput nedostatka kvalitetne pitke vode, neadekvatne vodoopskrbe i sanitacije. Nadalje, sveobuhvatna zdravstvena politika trebala bi uključiti i suzbijanje bolesti uzrokovanih azbestom, smanjenje razine onečišćenja zraka i toksičnih elemenata u okolišu te stvaranje zdravog i sigurnog okoliša za djecu bez dima u zatvorenim prostorima i sa više zelenih površina.

O ovim će se temama raspravljati i na idućoj šestoj Ministarskoj konferenciji o okolišu i zdravlju koja će biti održana 2017. godine. Prema procjenama SZO-a čak tridesetak posto bolesti današnjice uzrokovano je štetnim utjecajima iz okoliša, poput onečišćenog zraka, zagađivača u hrani i vodi za piće.

U okviru srednjoročne revizije ciljeva i aktivnosti Europskog procesa, stručnjaci će donijeti procjenu stanja okoliša i zdravlja u Europi i središnjoj Aziji. Europski proces oformljen je 1989. godine na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije u svrhu zaštite zdravlja od štetnih okolišnih čimbenika. U radu Upravljačkog odbora Europskog procesa sudjeluju četiri izabrana ministra zdravlja, među kojima je i ministar prim. Siniša Varga, i četiri ministra zaštite okoliša pojedinih država. Idući sastanak Upravljačkog odbora bit će održan u Zagrebu u listopadu ove godine.

Više informacija o ovom sastanku dostupno je putem poveznice:  www.euro.who.int/ehp-mtr



Pisane vijesti | Međunarodne aktivnosti