Reforme idu unatoč otporima

  • Slika arhiva/images/novosti/novosti/reforme_idu_unatoc_otporima/119107-1-cro-HR/reforme_idu_unatoc_otporima.jpg
  • Slika
  • Slika

VUKOVAR, 17. srpnja 2015. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga otkrio je novu ploču vukovarske bolnice s nazivom 'Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana'.
 

„Rješenje je u planiranju i ulaganju u preventivu. Mi već sada znamo da ćemo 2035. imati preko 35 % starijih od 65 godina pa smo u posljednje dvije godine pojačali preventivne programe i preglede te u tom pogledu napravili velike iskorake. Pritom su nam ideja vodilja načela našeg velikana dr. Andrije Štampara koji je prije gotovo 100-ak godina naglasio kako se u pitanju narodnog zdravlja ne smije činiti razlika između ekonomski jakih i slabih“, istaknuo je ministar Varga te dodao kako izdvajanja za preventivu trenutačno iznose 1,4 % državnog proračuna, a cilj je povećati ih na 2,5 %.

Trenutačno nas statistički podaci ne ohrabruju jer smo po indeksu tjelesne mase najgori u Europi, a po broju pušača drugi, no kako je naglasio ministar zdravlja, na tijek većine tih bolesti može se utjecati takozvanim zdravim životnim navikama poput pravilne prehrane, kontrole tjelesne težine, redovite tjelovježbe te izbjegavanja pušenja i prekomjernog pijenja alkohola.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tatjana Prenđa Trupec predstavila je uspjehe državne administracije naglasivši kako je od početka godine u bolničkom sustavu uveden novi model plaćanja po izvršenju i istovremeno se na drukčiji način upravlja. „Poslovni rezultati u prvih pola godine su ohrabrujući s obzirom da bolnice više i učinkovitije rade i nisu stvorile nove gubitke, a istovremeno se otplaćuju i dugovi iz prošlih razdoblja. Trenutačno, nailazimo na otpore u javnosti oko reformi s obzirom da prijelazi sa starog na novo nikada nisu lagani“, rekla je ravnateljica HZZO te podsjetila da je prije dvije godine provedena reforma primarne zdravstvene zaštite oko čega je velika većina javnosti bila protiv, a danas su svi zadovoljni provedenim modelom.

Prenđa Trupac je najavila i veće financiranje iz EU fondova u sljedećem razdoblju s obzirom da nam je na raspolaganju oko 300 milijuna eura, od čega 190 milijuna za programe konkurentnosti i kohezije, te po 50 za  ljudske potencijale i energetsku učinkovitost.

Inače, konferenciju „Zdravstveni sustavi i zdravstvena politika“ zajednički organiziraju Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatski zavod za hitnu medicinu, a na njima su sudjelovali brojni predstavnici zdravstvenih ustanova, akademske zajednice, komora u zdravstvu, udruga pacijenata, predstavnika lokalne i državne uprave te poslodavaca i poslovnog sektora koji djeluje u zdravstvu.



Pisane vijesti