Radionica „Metodologija utvrđivanja potreba u sektoru zdravstva“

Slika /2019 Slike/IMG_20191015_094408.jpg

U Ministarstvu zdravstva je dana 15. listopada 2019. godine održana multilateralna međunarodna radionica pod nazivom „Metodologija utvrđivanja potreba u sektoru zdravstva (eng. Health infrastructure mapping)“ u organizaciji Europske komisije.

Radionica je organizirana za predstavnike ministarstava zdravstva Hrvatske, Bugarske i Slovenije i upravljačkih i koordinacijskih tijela navedenih država članica, što je u slučaju RH Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Iz Europske su komisije bili nazočni predstavnici Glavne uprave za Regionalnu i urbanu politiku (DG REGIO), Glavne uprave za Zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje (DG EMPL) i Glavne uprave za Zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE).

Uvažene je goste pozdravio ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić koji je naglasio važnost suradnje među državama članicama, institucijama i dionicima. Ministar je također spomenuo izazove s kojima se hrvatsko zdravstvo susreće te je ukratko izložio strateške ciljeve u sustavu zdravstva u sljedećem financijskom razdoblju.

Održana radionica zamišljena je kao prva u nizu događanja na kojima nacionalni predstavnici, donositelji odluka i zdravstveni stručnjaci iz Hrvatske, Bugarske i Slovenije, uz predstavnike Glavnih uprava Europske komisije, imaju priliku raspraviti o zajedničkim izazovima koji se odnose na određivanje prioriteta ulaganja u sektoru zdravstva utemeljenih na analizama dostupnih podataka.  

Rezultati ove suradnje poslužit će kao temelj za pripremu iduće generacije ulaganja u zdravstvo kroz kohezijsku politiku Europske unije za sljedeće financijsko razdoblje od 2021.–2027. godine kako bi se sredstva europskih strukturnih i investicijskih fondova usmjerila na područja koja će polučiti najveće učinke za dobrobit svih građana i pacijenata.

Stranica