Prvi put u Hrvatskoj pacijentu transplantirana tri organa

Slika /2022 Slike/img-20220725-wa0002.jpg

Ministar zdravstva Vili Beroš čestitao je timu Kliničke bolnice Merkur  na prvoj višestrukoj transplantaciji jetre, gušterače i tankog crijeva istaknuvši kako se transplantacijski tim KB-a Merkur svrstao u sam svjetski vrh transplantacijske medicine.

"Čestitam timu KB-a Merkur koji je iznova pokazao izvrsnost hrvatske medicine prvom u Hrvatskoj višestrukom transplantacijom jetre, gušterače i tankog crijeva", rekao je ministar Beroš. Istaknuo je da se transplantacijski tim KB-a Merkur, osim što su time pacijentu poboljšani ishodi liječenja i kvaliteta življenja, svrstao u sam svjetski vrh transplantacijske medicine, što dodatno jača položaj Hrvatske kao najuspješnije članice Eurotransplanta i jedne od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa.

Transplantacijski kirurg KB-a Merkur dr.Stipislav Jadrijević rekao je da je multiviscelarna transplantacija solidnih organa, obavljena prije dva dana u KB-u Merkur, izvedena na pacijentu u terminalnom stadiju jetrene bolesti. Zbog višestrukih operacija tankog crijeva bolovao je i od sindroma kratkog crijeva te je time postao kandidat za transplantaciju jetre, gušterače i tankog crijeva.

Dr.Jadrijević je kazao i kako zahvat predstavlja ne samo novost na području transplantacije u Hrvatskoj, već je i rijetkost u ostalim zemljama EU-a, poglavito u odrasloj populaciji.

"Takve operacije se obavljaju svega dva do tri puta godišnje u najsofisticiranijim centrima u EU. Drago mi je da ministar Beroš prepoznaje izvrsnost naših djelatnika, ali i postojeće izazove te da je usmjeren prema pozitivnim iskoracima na svim razinama hrvatskog zdravstvenog sustava“, rekao je dr.Jadrijević.

Pisane vijesti