Provedba programa „Rodilište – prijatelj djece“

Slika /2018 Vijesti/Slika sa edukacije ocjenjivača u programu Roidlište -prijatelj djece I.jpg

U prostorima Ministarstva zdravstva tijekom 14. i 15. veljače 2019. godine održava se edukacija ocjenjivača u novom krugu ocjenjivanja rodilišta u provedbi programa  „Rodilište – prijatelj djece“.

Okupljenima se obratio i ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je podržao nastavak provedbe ovog značajnog programa.
Ponosni smo što su sva rodilišta u svim javnim zdravstvenim ustanovama stekla uvjete i dobila naziv „Rodilište- prijatelj djece“ čime je unaprijeđena ukupna kvaliteta skrbi o majci i djetetu u rodilištima.
U tijeku je nastavak provedbe programa „Rodilište-prijatelj djece“ kroz ponovne ocjene rodilišta, a koje provodi Ministarstvo zdravstva u suradnji s UNICEF-ovim Uredom za Hrvatsku. Provedba programa dio  je i Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja 2018.- 2020.
Periodično se procjenjuje da li rodilišta i dalje zadovoljavaju kriterije za stjecanje statusa „Rodilište-prijatelj djece“.  U 2018. godini ponovno je ocijenjeno 11 rodilišta ( od ukupno 31 rodilišta).  Provedeno je oko 200 intervjua sa zdravstvenim osobljem, majkama i trudnicama.
U 2019. godini planiran je nastavak ocjenjivanja rodilišta i ordinacija primarne zdravstvene zaštite u promicanju dojenja, kao i proširenje programa na jedinice za intenzivnu neonatalnu skrb.
Ujedno, sukladno najnovijoj reviziji Svjetske zdravstvene organizacije, u planu je i revizija upitnika i provedba edukacije ocjenjivača. 
Sukladno navedenom, 14. i 15. veljače 2019. godine organizira se dvodnevna edukacija za ocjenjivače i kandidate za ocjenjivače u provedbi programa „Rodilište-prijatelj djece“, s ciljem unapređenja kvalitete zdravstvene skrbi trudnica, majki i djece u Hrvatskoj.

Stranica