PROJEKT: Jačanje fiskalne održivosti zdravstvenog sustava

  • Slika /2024 SLIKE/EU slika 1_17.9.2024._165729.jpg
  • Slika

Danas se u Ministarstvu zdravstva održao završni sastanak projekta „Jačanja fiskalne održivosti zdravstvenog sustava“ koji je financirala Europska unija kroz instrument tehničke pomoći koji provodi opća uprava za strukturne reforme (DG REFORM).
 

Projekt je trajao 20 mjeseci, a isti se provodio od strane Delloite-a i partnera kroz 2 komponente. U prvoj komponenti, projekt je imao za cilj analizirati preduvjete za postizanje financijske održivosti zdravstvenog sustava kroz analizu fiskalnih kapaciteta prihodovne i rashodovne strane sustava kao i primjenjivosti proračunskog računovodstva i izvještavanja u zdravstvenom sustavu, dok se u drugoj komponenti projekt usmjerio na potporu implementaciji novog sustava plaćanja u sustavu zdravstva (tzv. novom DRG sustavu).

U okviru projekta izvršeno je 8 projektnih isporuka te su u okviru istih postignuti ključni ciljevi, među kojima se ističu:

(i) izmjena zakonodavnog okvira iz proračunskog računovodstva na način da je omogućeno praćenje potrošnje lijekova kroz poseban analitički plan; (ii) HZZO je nabavio novi sustav za klasifikaciju hospitaliziranih pacijenata (novi DRG sustav) koji se koristi za naplatu zdravstvenih usluga.  Novi sustav ima 130 dijagnostičko terapijskih skupina više od prošlog sustava, a prepoznato je da će adekvatna implementacija ovog novog sustava moći ispraviti sve nedostatke modela plaćanja bolnica te će se poboljšati troškovna i operativna učinkovitost kao i ograničavanje troškova akutne bolničke mreže u Republici Hrvatskoj, čime se doprinosi financijskoj održivosti sektora. (iii) Provele su se edukacije za uvođenje novog sustava u svim bolničkim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj koje su obuhvatile preko 1000 osoba (medicinskih djelatnika, zaposlenika HZZO-a, Ministarstva zdravstva te bolničkih administratora).

Državna tajnica Irena Hrstić izjavila je: Jedan od ciljeva reforme zdravstva jest postizanje financijske održivosti zdravstvenog sustava. Svjesni smo da hrvatski zdravstveni sustav s izdvajanjem od svega 1.031 eura po glavi stanovnika ne može postići fiskalnu održivost, stoga se i zahvaljujem DG REFORM-u i ravnateljici Nathalie Berger što su prepoznali našu inicijativu I financirali ovaj projekt. Postignuti učinci ovog projekta kroz provedene aktivnosti omogućiti će nastavak procesa reforme zdravstva kroz jačanje fiskalne stabilnosti sustava. Na tom tragu cilj nam je i nastaviti provedbu projektnih aktivnosti u narednom razdoblju.
 


 

Pisane vijesti