Priznanje dr. Mirjani Stupnišek

Slika arhiva/images/novosti/ostale_vijesti/priznanje_dr_mirjani_stupnisek/107183-2-cro-HR/priznanje_dr_mirjani_stupnisek.jpg

ZAGREB, 31.listopada 2014. -  Iz Hrvatske laboratorijske udruge primili smo vijest kako je dr.sc. Mirjana Stupnišek izabrana za člana Upravnog odbora Međunarodne federacije za biomedicinsko laboratorijske znanosti.

Priopćenje HLU-a prenosimo u cijelosti.

"Predsjednica Hrvatske laboratorijske udruge (HLU) dr.sc. Mirjana Stupnišek, dipl.ing. MLD, izabrana je danas, na Generalnoj skupštini Internacionalne federacije za biomedicinsko laboratorijske znanosti (IFBLS) za člana Upravnog odbora (Board of Directors), glavnog upravljačkog tijela te krovne svjetske organizacije, koja okuplja više od 165.000 biomedicinsko laboratorijskih djelatnika diljem svijeta i koja ove godine slavi 60. godišnjicu osnutka.
Dr.sc. Mirjana Stupnišek, koja će član Upravnog odbora IFBLS biti iduće dvije godine, izjavila je kako joj je izbor osobno velika čast, a hrvatskoj državi, njezinom zdravstvu i znanosti, a posebice laboratorijskoj dijagnostici, veliko priznanje, tim više što joj je povjerenje ukazano po treći puta.
„Biomedicinsko laboratorijska djelatnost i tehnologija važan su segment u sustavu zdravstva svake zemlje. Moj cilj je da što prije uskladimo obrazovanje hrvatskih medicinsko laboratorijskih djelatnika s obrazovanjem njihovih kolega u svijetu, te učvrstimo njihovu poziciju u sustavu zdravstvene skrbi, popravimo štetu koju su tim djelatnicima u proteklom razdoblju nanijela neka loša rješenja, te da tu djelatnost, po obrazovanju, kvaliteti i etici, dovedemo tamo gdje ona pripada, dakle u sami vrh svjetskog zdravstva i znanosti“, izjavila je nakon izbora u Upravni odbor IFBLS dr.sc. Stupnišek.
Uz dr.sc. Stupnišek (Hrvatska), za članove UO od predstavnika zemalja iz cijelog svijeta, izabrani su Patrick Joseph Chattad (Kamerun), Manindra Chaudhuri (Indija), Alba Marzo (Italija) i Edward Welsh (Velika Britanija). Inače, predsjedništvo IFBLS čine: predsjednik Tomas Stowe (Kanada), dopredsjednice Kyoko Komatsu (Japan) i Marie Nora Roald (Norveška).
Osim toga, hrvatski predstavnici su u Tajvanu postigli još jedan veliki uspjeh. U oštroj međunarodnoj konkurenciji od 439 postera prezentiranih na 31. Svjetskom kongresu biomedicinsko laboratorijskih znanosti, održanom od 03. do 07. listopada 2014. godine, poster hrvatskih autora: D. Varganović, M. Stupnišek, Š. Klisurić i A. Včev, koji je prezentirala dr.sc Mirjana Stupnišek,  prema ocijeni međunarodne sudačke komisije, izabran je kao jedan od triju dobitnika "Formosa Award",  nagrade za najbolji poster na kongresu koju je dodijelio organizator (Taiwan Society of Laboratory Medicine).
Ovogodišnji znanstveni program Kongresa je uistinu bio velika platforma za znanstvenike, laboratorijske djelatnike, liječnike i studente iz cijelog svijeta (njih više od 1.500) omogućivši im da prezentiraju rezultate novih istraživanja, raspravljaju o kliničkoj primjeni, te razmijene profesionalna iskustva.
Nadamo se da će ovaj uspjeh hrvatskih predstavnika biti prepoznat i u našoj domovini."



Vijesti iz medija