prim. Marijan Cesarik na Ministarskoj konferenciji o demenciji

Slika arhiva/images/novosti/novosti/prim_marijan_cesarik_na_ministarskoj_konferenciji_o_demenciji/113284-1-cro-HR/prim_marijan_cesarik_na_ministarskoj_konferenciji_o_demenciji.jpg

ŽENEVA, 16. ožujka 2015. – Zamjenik ministra zdravlja prim. Marijan Cesarik sudjeluje u Ženevi na prvoj Ministarskoj konferenciji o globalnoj akciji protiv demencije.

Na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije okupili su se brojni stručnjaci kako bi raspravili ključne aspekte bolesti demencije te podigli razinu svijesti o ovom javnozdravstvenom izazovu.

Sudjelujući na panel raspravi o jačanju svijesti o demenciji, prim. Cesarik istaknuo je kako zdravstveni sektor ima ključnu ulogu u promicanju razumijevanja ekonomskog i društvenog tereta demencije. Pritom je vrlo važna poticajna okolina koja promiče aktivan način života u fizičkom, psihičkom i društvenom smislu.

 „Demencija još uvijek nosi određenu stigmu, stoga značajni napori trebaju biti usmjereni destigmatizaciji ove bolesti“, naglasio je prim. Cesarik i dodao kako je potrebno uložiti dodatne napore u cilju podizanja razine osviještenosti građana i zdravstvenih radnika te pružiti stručnu pomoć oboljelima kao i onima koji o njima skrbe kroz razne oblike savjetovanja.

 „Zdravstveni sektor, sustav socijalne skrbi, kao i vlade u suradnji s nevladinim sektorom, imaju ključnu ulogu i odgovornost u prevenciji demencije, skrbi o oboljelima i socijalnom uključivanju osoba koje pate od demencije kao i njihovim obiteljima“, dodao je prim. Cesarik.

Demencija je bolest koja označava skupinu simptoma od kojih je najizraženiji gubitak pamćenja. Predstavlja sve veće globalno breme, od kojeg pati čak 47 milijuna ljudi diljem svijeta, a procjenjuje se da će se taj broj udvostručiti do 2030. godine. Trećina oboljelih ne može samostalno živjeti, već im je potrebna pomoć okoline.

Prim. Cesarik naglasio je važnost jačanja kapaciteta zdravstvenog sektora u prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju kardiovaskularnih rizičnih faktora, ali i psiholoških faktora poput depresije, anksioznosti i poremećaja spavanja. Ključna je i provedba preventivnih programa za suzbijanje prekomjerne tjelesne težine, rano prepoznavanje dijabetesa, prevenciju pušenja i prekomjerno pijenje alkohola. Sve su to potencijalni faktori rizika koji mogu povećati vjerojatnost pojave demencije.

Na konferenciji je istaknuta ključna uloga i odgovornost vlade u pravovremenom reagiranju na izazove koje donosi ova bolest. Stoga je cilj uspostaviti suradnju na nacionalnoj i globalnoj razini te potaknuti vlade diljem svijeta na poduzimanje konkretnih akcija kojima će se prevenirati demencija. Također je važno unaprijediti zdravstvene usluge temeljene na aktualnim znanstvenim spoznajama, dostupnim dokazima i globalnom iskustvu te povećati investicije u istraživanja.



Pisane vijesti