Pozicioniramo Hrvatsku na svjetskoj turističkoj karti kao jednu od zdravstveno najsigurnijih destinacija

Slika /2024 SLIKE/Hvar.jpeg

Tijekom boravka na Hvaru, ministar zdravstva izv.prof.dr.sc. Vili Beroš, dr.med., posjetio je dodatni tim Doma zdravlja Splitsko- dalmatinske županije za pružanje zdravstvene zaštite u gradu Hvaru.  

Za vrijeme obilaska ministar zdravstva je s kolegama razmijenio informacije te saslušao prijedloge kako bi projekt turističkih ambulanti već u idućoj turističkoj sezoni bio još efikasniji.
Dodatni tim za pružanje zdravstvene zaštite na Hvaru započeo je s radom 15. srpnja te će raditi do kraja kolovoza ove godine. Do sada se dodatnom timu u gradu Hvaru obratilo preko 136 turista kojima je pružena zdravstvena skrb, od čega su 60% njih domaći turisti.  
 
Naime, u svrhu unaprjeđenja pružanja zdravstvenih usluga turistima, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti uređena je organizacija turističkih ambulanti. Tako je turistima ove godine omogućeno pružanje usluga radom dodatnih privremenih timova u domovima zdravlja Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Osječko- baranjske te Bjelovarsko-bilogorske županije. Uzevši u obzir raspoloživi kadar, trenutačno rade timovi na 37 lokacija. Gledajući na ukupnoj razini, dodatni timovi pri domovima zdravlja u cijeloj Republici Hrvatskoj imali su 8 tisuća posjeta ili pruženih zdravstvenih
usluga do kraja srpnja.
 
''U sklopu reforme zdravstva koju provodimo u ovom trenutku tri su iznimno važna projekta za turizam Republike Hrvatske i pružanje brze zdravstvene skrbi građanima i turistima. Formirani su dodatni timovi za pružanje zdravstvene zaštite turistima radi brzog pružanja medicinske skrbi, ali i smanjenja povećanog pritiska na sustav primarne i bolničke zdravstvene zaštite - ordinacije obiteljske (opće) medicine, izvanbolničke i bolničke hitne službe. Uspostavljena je i helikopterska hitna medicinska služba koja je do sada imala 491 let, od čega je samo baza Split imala 238 intervencija, a tu su i brze brodice, pomorska hitna medicinska služba, koje su imale 295 intervencija.  

Svjesni toga kako je turizam najznačajnija gospodarska grana, Ministarstvo zdravstva u sinergiji s Ministarstvom turizma i sporta doprinosi etabliranju Hrvatske na svjetskoj turističkoj karti kao jednoj od zdravstveno najsigurnijih destinacija. Zahvaljujem svim djelatnicima u zdravstvu na njihovom predanom radu, a posebice liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji nose najveći teret osiguravanja zdravstvene skrbi turistima'' - izjavio je izv. prof. dr. sc. ministar Beroš, dr. med.
 
Uz ministra, u posjeti dodatnom timu za pružanje zdravstvene zaštite, nazočili su i gradonačelnik grada Hvara Rikardo Novak, direktorica Turističke zajednice Ivana Belaj Šantić te voditelj Odjela radiološke dijagnostike mr.sc. Dino Carić, dr.med., te voditeljica Odjela patronažne službe Dalia Meštrović, bacc.med.techn., Doma zdravlja Splitsko - dalmatinske županije.
 
 

Pisane vijesti