Povećanje palijativnih postelja u Novom Marofu novcem iz EU fondova

  • Slika arhiva/images/novosti/novosti/povecanje_palijativnih_postelja_u_novom_marofu_novcem_iz_eu_fondova/116859-1-cro-HR/povecanje_palijativnih_postelja_u_novom_marofu_novcem_iz_eu_fondova.jpg
  • Slika

ZAGREB, 31. listopad – Predstavnici Ministarstva zdravlja i članovi izaslanstva Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta (ENVI) održali su danas radni sastanak.
 

drago nam je da će se u pogledu prostora i opreme osuvremeniti, kako bi djelatnici i pacijenti boravili u što boljim uvjetima“, istaknuo je ministar Varga tijekom današnjeg obilaska novomarofskog palijativnog centra te čestitao upravi bolnice i Varaždinskoj županiji što su među prvima uspješno iskoristile sredstva iz EU fondova namijenjena ranjivim skupinama.

 Riječ je o investiciji teškoj 43,6 milijuna kuna od čega se novcem iz EU fonda za regionalni razvoj financirati 85 posto, a preostalih 15 posto platit će Ministarstvo zdravlja.

„Izgradnjom novog prostora dobit ćemo 72 nova kreveta, a i stari dijelovi bolnice će se osuvremeniti“, rekao je sanacijski upravitelj OB Varaždin Mladen Smoljanec i dodao kako je bolnica nabavila razna pomagala za palijativne bolesnike u vrijednosti od 300 tisuća kuna, koja daje na korištenje palijativnim bolesnicima koji nisu smješteni u bolnici, već se nalaze na kućnoj njezi.

Novi objekt od gotovo tri tisuće četvornih metara funkcionalno će povezati dva postojeća odjela. Izgradnjom spojnog objekta i internom prometnicom osigurat će se pristupačnost osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, a novi će objekt biti izgrađen sukladno načelima energetske učinkovitosti.  Građevinski radovi trajat će oko osam mjeseci, a u lipnju kreće natječaj za odabir izvođača.

Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof ima 300 kreveta od kojih je 37 u mreži palijativne skrbi. Bolnica ima multispecijalističkim tim za dijagnoze u palijativnoj skrbi te posebno educirane liječnike i drugo zdravstveno osoblje. Odlično surađuje s patronažnom službom i liječnicima primarne zdravstvene zaštite, centrima za socijalnu skrb te udrugom za palijativnu pomoć  „Srce“ koja ima preko 30 članova, a u edukaciji trenutno sudjeluje još 30 volontera.

Ima organiziranu posudionicu pomagala s krevetima, madracima, antidekubitalnim madracima, hodalicama, kolicima i drugom opremom.

Opća bolnica Varaždin u sklopu koje se nalazi novomarofska bolnica, ma najviše postelja za dugotrajno i kronično liječenje i palijativnu skrb, čak 511, odnosno 46 posto ukupnih kapaciteta, nakon što su joj pripojene Specijalna bolnica za kronične bolesti Novi Marof i Bolnica za plućne bolesti i TBC Klenovnik.

Specijalističku palijativnu skrb u posljednjih godinu dana života zahtijeva najmanje 20 posto onkoloških i oko 5 posto neonkoloških pacijenata.



Pisane vijesti | Investicije