Potpisan ugovor o objedinjenom vođenju poslovnih računa bolnica

ZAGREB, 11. rujna 2014. - „Pametnim upravljanjem zdravstvenim sustavom i njegovim novčanim tijekovima moguće je značajno uštedjeti na korist hrvatskih građana“, izjavio je ministar zdravlja prim.dr. Siniša Varga. prilikom današnjeg potpisivanja ugovora o cash poolingu za zagrebačke bolnice kojima je osnivač Republika Hrvatska.

Daljnjom se provedbom cash poolinga, objedinjenim vođenjem poslovnih računa, kroz zajednički nastup hrvatskih bolnica prema dobavljačima mogu očekivati godišnje uštede u javnim nabavama do 300 milijuna kuna, istaknuto je tijekom prezentacije.

Ugovor su potpisali sanacijski upravitelji Kliničkog bolničkog centra Zagreb doc. dr. sc. Zlatko Giljević, dr. med, prof. dr. sc. Vesna Šerić, dr. med. sanacijska upraviteljica Kliničkog bolničkog centra „Sestre milosrdnice“, sanacijski upravitelj  Kliničke bolnice Dubrava prof. dr. sc. Marko Banić, dr. med, sanacijski upravitelj Kliničke bolnice „Merkur“ - prim. dr. sc. Dinko Škegro, dr. med., sanacijska upraviteljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med i Osman Kadić, sanacijski upravitelj Klinike za dječje bolesti Zagreb te Tatjana Prenđa Trupec, v.d. ravnateljice HZZO-a s predstavnicima Erste banke, Krešimirom Gunjačom i Antonom Lucijanovićem.

Već će korištenjem osnovnih pogodnosti cash poolinga uključene bolnice samo na boljim uvjetima financijskog poslovanja imati uštede od oko 5,5 milijuna kuna godišnje.

 „Kao ministar želim omogućiti da novcem koji nam je na raspolaganju ostvarimo najviše za naše građane. Nikome u sustavu ne bi smjelo biti u interesu da se taj novac rasipa na nepotrebne troškove. Ovo je samo jedna u nizu mjera koje ćemo realizirati kako bi hrvatskom zdravstvu omogućili održivo financiranje. Upravo će izlazak Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz Državne riznice, u kombinaciji s mjerama poput cash poolinga, omogućiti transparentnije trošenje novca. Transparentnije znači i povoljnije, kako bi hrvatskim građanima omogućili bolju zdravstvenu njegu“, izjavio je ministar zdravlja prim. dr. Siniša Varga.

„Objedinjeno vođenje računa nije ništa novo u modernom poslovanju, no hrvatski bolnički sustav do sada nije koristio ovu mogućnost iako je potencijal ušteda na razini Hrvatske veći od 300 milijuna kuna godišnje. Cash pooling uz uštede na boljim uvjetima financijskog poslovanja donosi veću transparentnost i pregled kretanja novca unutar sustava, otkrivanje dodatnih rezervi financiranja za nabavu opreme te potencijal za smanjivanje rokova plaćanja i jačanje financijskog stanja sveukupnog bolničkog sustava. Istovremeno se za bolnice ništa ne mijenja – one mogu i dalje slobodno raspolagati svojim sredstvima“, izjavio je Davor Katavić, pomoćnik ministra zdravlja za pravne i financijske poslove.

Godišnji promet bolnica koje su danas potpisale ugovor je 2,8 milijardi kuna, a na koji će u cash poolingu dobiti znatno bolje pasivne kamatne stope na sredstva na računu (prije između 0,18 i 0,5 posto, u cash poolingu 2,8 posto), znatno bolje kamatne stope za prekoračenja po računu i međufinanciranje (prije su bolnice plaćale po komercijalnim uvjetima koji pretpostavljaju kamatu veću od 7 posto, a u cash poolingu je interna kamata 3 posto), za 30 posto je snižen trošak platnog prometa, pa će samo na platnom prometu bolnice u Zagrebu uštediti oko 100.000 kuna.

Kroz tri kruga pregovora, najbolje ukupne uvjete za vođenje cash poolinga bolnica u Zagrebu ponudila je Erste banka.



Pisane vijesti