Potpisan Ugovor o javno-privatnom partnerstvu za izgradnju KBC-a Rijeka

  • Slika arhiva/images/novosti/novosti/potpisan_ugovor_o_javno_privatnom_partnerstvu_za_izgradnju_kbc_a_rijeka/93751-2-cro-HR/potpisan_ugovor_o_javno_privatnom_partnerstvu_za_izgradnju_kbc_a_rijeka.jpg
  • Slika

ZAGREB, 18. prosinca 2013 - Ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić posjetio je danas Klinički bolnički centar Rijeka gdje je potpisao Ugovor o realizaciji projekta javno-privatnog partnerstva „Klinički bolnički centar Rijeka“. 

Uz ministra Ostojića, Ugovor su potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, sanacijski upravitelj KBC-a prof. dr. Herman Haller i predsjednik Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija Josip Borak. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, predsjednica saborskoga Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Romana Jerković, pomoćnica ministra zdravlja Ljubica Đukanović i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

Ministar Ostojić rekao je kako je ukupna vrijednost investicije u novi KBC 3,2 milijarde kuna, a najavio je i početak gradnje barokomore u sklopu budućeg KBC u idućih nekoliko mjeseci te otvaranje novog investicijskog ciklusa u riječki KBC u vrijednosti 30 milijuna eura, u sklopu kojeg će se nabaviti operacijski stolovi, anestezijski uređaji i CT uređaji.

Sanacijski upravitelj riječkog KBC-a dr. Haller izrazio je nadu da će se projekt provesti u skladu s planom te je dodao kako KBC Rijeka ima odlične liječnike i medicinske sestre, redovito nabavlja opremu te je potreban samo prostor da se napravi iskorak i izvan granica Hrvatske.

Gradonačelnik Obersnel je kazao da se ovaj dan čeka desetljećima u Rijeci, jer je posljednji zdravstveni objekt građen državnim novcem u gradu još 1934. godine. Dodao je kako je grad Rijeka do sada samo u prenamjene i otkup zemljišta te njegovo ustupanje u budući KBC uložio više od 45 milijuna kuna.

Ministar Vrdoljak je ustvrdio kako je javno privatno partnerstvo (JPP) jedini model koji omogućuje gradnje ovih razmjera te ocijenio da Hrvatska ima najbolju regulativu za JPP.

Borak je najavio da će se u idućih šest mjeseci izraditi mjerila koja će pokazati razinu prihvatljivosti ovog projekta javno privatnog partnerstva. Procijenio je da će pripreme trajati dvije godine a sama gradnja idućih pet.

Ovim Ugovorom Grad Rijeka i KBC Rijeka daju Ministarstvu zdravlja ovlasti javnog partnera u realizaciji Javno privatnog partnerstva (JPP) projekta novog KBC-a. Ministarstvo kao javni partner, pak, ovlašćuje Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija da za Ministarstvo koordinira sve aktivnosti za ovaj projekt.

Privatni partner, koji će biti izabran na javnom nadmetanju, dobit će pravo građenja na rok od 30 do 35 godina bez naknade. Ministarstvo se Ugovorom obvezuje da se puni iznos JPP naknade za JPP projekt financira iz državnog proračuna.

Tvrtka ZO INVEST izradila je tijekom 2005. i 2006. godine idejni projekt Kliničkog bolničkog centra Rijeka koji čini podlogu za realizaciju JPP projekta.

Idejni projekt KBC Rijeka rađen je na osnovi izrađenog i prihvaćenog medicinsko-tehnološkog i građevinsko-instalacijskog programa, tehnološkog i idejnog rješenja izgradnje KBC-a, a usklađen s prihvaćenim Detaljnim planom uređenja Sveučilišnog kampusa i Kliničkog bolničkog centra na Trsatu.

Smještaj KBC-a određen je Generalnim urbanističkim planom grada Rijeke, na parceli površine 8,40 ha, koja obuhvaća postojeću površinu bolničkog kompleksa i dio površine bivše vojarne Trsat. Planirana bruto površina građevine iznosi oko 240 tisuća četvornih metara, a predviđena je podzemna garaža za smještaj oko 1.800 vozila.

Gradnja novog KBC-a na području današnjeg lokaliteta Sušak uključuje izgradnju novih građevina te dogradnju i rekonstrukciju postojećih.

U novoj bolnici planira se smještaj oko tisuću bolesničkih postelja, organizacija polikliničkih, dijagnostičkih i terapijskih sadržaja.

Grad Rijeka do sada je u projekt nove bolnice na Sušaku uložio 45,5 milijuna kuna ustupanjem nekretnina i odricanjem od naplate komunalnog doprinosa za novi KBC. Navedenim iznosima treba pridodati i ulaganje koje će Grad Rijeka imati putem TD  “Energo” u zajedničku energanu za podmirenje potreba za toplinskom energijom Kampusa i
KBC-a,  u iznosu od 75 milijuna kuna.
Grad Rijeka izgradit će i potrebnu komunalnu infrastrukturu za novu bolnicu u vrijednosti od više desetaka milijuna kuna.



Pisane vijesti