Počeli radovi na izgradnji KBC Rijeka

  • Slika /Vijesti/2016/r7.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na Sušaku su 1. rujna započeli radovi na izgradnji nove zgrade bolnice, čime se nastavlja projekt objedinjavanja riječkog KBC-a na jednoj lokaciji

Ministar zdravlja Dario Nakić svečano je otvorio radove na izgradnji nove zgrade bolnice na lokalitetu Sušak. Na prigodnoj svečanosti sudjelovali su i ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Ines Strenja-Linić i drugi.

„Ponosan sam na ovaj izuzetno važan projekt za Rijeku, Primorsko-goransku županiju i cijeli zapadni dio Hrvatske sa kojim napokon otvaramo radove na novoj riječkoj bolnici“, rekao je ministar Nakić i dodao: „Osim konačnog početka radova danas smo pustili u rad novi CT uređaj te najsuvremeniju barokomoru. Današnjim svečanim otvorenjem radova na novoj riječkoj bolnici započinjemo končanu realizaciju objedinjavanja riječkog KBC-a na jednoj lokaciji u najsuvremenijim uvjetima što uključuje objekte pedijatrije i ginekologije, zgrade s termoenergetskim blokom, središnjom kuhinjom, servisnim pogonima, radionicama i objedinjenim hitnim bolničkim prijemom u vrijednosti od 15,5 milijuna kn. Ovo nije kraj, već zapravo početak osuvremenjivanja i pozicioniranja riječkog KBC-a u zdravstvenoj karti Hrvatske. U daljnjim planovima najavljujemo nabavku i digitalnog mamografa i endoskopskog ultrazvuka u vrijednosti oko 3,5 milijuna kn. Riječka bolnica je i sad, u ovim uvjetima, izvanredan primjer kako se vodi računa o funkcioniranju te je jedini KBC koji pozitivno posluje za što pohvaljujemo upravu bolnice.“

Ravnatelj KBC-a Davor Štimac rekao je kako bi iskop trebao završiti do svibnja 2017, a izgradnja objekata bi, nakon izbora izvođača, trebala krenuti u kolovozu. Otvaranje novih objekata očekuje se početkom 2020., a kroz naredne četiri godine cjelokupni KBC bi se preselio na tu lokaciju. Istaknuo je da će se do idućeg ljeta napraviti projekt nove bolnice, u skladu s 'master planom' razvoja zdravstva te prilagođeniji suvremenom zdravstvenom standardu. Nova bolnica bi trebala biti nešto manja nego što je predviđeno izvornim projektom, tako da će imati 700 do 800 kreveta a ne 1300, kazao je Štimac.

Vrijednost radova na prvoj fazi izgradnje nove bolnice je 15,5 milijuna kuna, a uključuje objekte Dječje bolnice i Klinike za ginekologiju i porodništvo, zgrade s termoenergetskim blokom, središnjom kuhinjom, servisnim pogonima, radionicama i objedinjenim hitnim bolničkim prijemom te otvoreno višeetažno parkirališt. Uredit će se i i svi bolnički laboratoriji za potrebe cjelokupnog KBC-a.

Pri riječkom KBC-u otvoren i Centar za hiperbaričnu i podvodnu medicinu, prvi takav u okviru jednog KBC-a, koji će pružati usluge tijekom 24 sata. U Centar je uloženo 22,5 milijuna kuna. Također, predstavljen je i novi 128-slojni CT uređaj vrijedan 5,7 milijuna kuna, financiran iz EU fondova, a omogućit će brže očitanje radioloških nalaza i osigurati kontinuitet kvalitetne CT dijagnostike u riječkome KBC-u.



Pisane vijesti