Plenković, Jandroković i Beroš cijepili se AstraZenecom: Poslali smo snažnu poruku povjerenja

  • Slika /2021 Slike/Naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i ministar zdravstva Vili Beroš  javno su se u Banskim dvorima cijepili protiv covida-19 AstraZenecinim cjepivom, što je ministar Beroš ocijenio signalom povjerenja u to cjepivo, koji će ponukati građane da se cijepe.


"Danas smo poslali snažnu poruku povjerenja prema medicinskoj znanosti, prema struci, poglavito zato jer smo se cijepili cjepivom AstraZenece. I dalje ćemo predano raditi na procjepljivanju hrvatskih građana da bi mogli nastaviti i živjeti i raditi u okolnostima sa što manje rizika od zaraze. Svaki cijepljeni pojedinac doprinosi zaštiti populacije i svakako je korak bliže onom našem starom normalnom i korak bliže uspješnoj turističkoj sezoni", rekao je Beroš novinarima nakon cijepljenja.

Dodao je kako su još mnogi izazovi pred nama te da je bitno promišljati o budućim izazovima poput novih varijanti zaraze.

"Vjerujem da smo ovom porukom ponukali i ostale građane da nas prate na tom putu, da suzbijemo ovu epidemiju i vratimo se našem normalnom životu i življenju", naglasio je Beroš. 

Jandroković, Plenković i Beroš, iako su preboljeli covid-19, pridružili su se brojnim europskim dužnosnicima koji su javnim cijepljenjem AstraZenecom željeli isključiti sumnje u kvalitetu toga cjepiva.

U bočici cjepiva AstraZenece ostalo je još sedam doza cjepiva, koja vrijede još dva dana i bit će vraćeni u Hrvatski zavod za javno zdravstvo te upotrijebljeni prema prioritetima, rekao je ministar zdravstva.

Pravednija raspodjela cjepiva i dalje je jedna od glavnih tema u EU-u, a Hrvatska i dalje inzistira na "korektivnom mehanizmu" kako bi se doze prisutne na tržištu raspodijelile solidarno, kazao je Beroš dodajući kako trenutno nema naznaka da će naručeno cjepivo u Hrvatsku kasniti. 

"Ovih bi dana trebalo bi doći još cjepiva. Više od 90.000 doza i idući tjedan, za sada nema naznaka da bi se poremetila ta dinamika dolaska", rekao je. 

Opskrba cjepivom će se stabilizirati

Procijenio je da će se opskrba cjepivom stabilizirati, a po nekim predviđanjima uskoro bi u Europi trebalo biti više od 10 odobrenih cjepiva, što će smanjiti potražnju i cijenu.

Upitan za rusko cjepivo Sputnjik V, istaknuo je da Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) jedina ima ingerenciju evaluirati sve što je bitno kako bi se utvrdilo je li neki lijek siguran i učinkovit. HALMED na tome radi, tu političkog pritiska nema i ne smije biti, ustvrdio je.

Hrvatska je naručila najviše cjepiva od AstraZenece, objasnio je Beroš, zato što je krajem osmog mjeseca prošle godine AstraZeneca najdalje otišla u kliničkim istraživanjima pa se predviđalo da će prva razviti sigurno i učinkovito cjepivo. No, to se zbog određenih komplikacija nije dogodilo.

"Ugovor je sklopljen 27. kolovoza prošle godine, kada još nije bilo poznato hoće li cjepiva uopće biti. Europska komisija je predložila sklapanje ugovora o prethodnoj kupnji, a AstraZeneca je u tom trenutku bila je najizglednija. Mi smo tada tražili 3,8 milijuna doza, a dobili smo 2,7 milijuna doza. U tom trenutku jedina ponuđena opcija bila je AstraZeneca", rekao je Beroš.

Hrvatska je do sada sklopila četiri ugovora o prethodnoj kupnji, 27. kolovoza s AstraZenecom, 21. listopada s Johnson&Johnsonom, 20. studenoga  s Pfizerom i 4. prosinca s Modernom.

"Kako je Europska komisija nudila određene ugovore o prethodnoj kupnji, mi smo ih potpisivali da bismo hrvatskim građanima omogućili dostatne doze cjepiva ako netko od proizvođača ne razvije adekvatan proizvod", poručio je Beroš.

U ovom smo trenutku naručili preko 8.855.000 doza. To je daleko više od naših potreba, no željeli smo smanjiti rizik od nedostatka cjepiva, istaknuo je.

Upitan za nalaz obdukcije 33-godišnjaka, koji je preminuo 12 dana nakon cijepljenja AstraZenecom, Beroš je odgovorio kako nalaz obdukcije još nije u potpunosti gotov, no preliminarni nalaz pokazuje da u tijelu nije bilo tragova tromboembolijskih incidenata.



Izvor: Hina/Vlada

 

Pisane vijesti