Ostanimo odgovorni

Slika /2020 Slike/europa hrvatska slika.png

Zagreb, 21. svibnja 2020. - Ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, danas je na sjednici Vlade predstavio aktualno stanje i poduzete mjere u Hrvatskoj vezano za koronavirus. 


Na sjednici Vlade prikazani su grafovi iz kojih se može vidjeti povoljna epidemiološka slika Hrvatske u odnosu na druge zemlje u Europi, ali i svijetu. Dobri rezultati Hrvatske u borbi s koronavirusom dolaze još više do izražaja ako pogledamo stanje na priloženim slikama. 


Dnevni porasdt oboljelih u odnosu na pojedine države u Europi
Dnevni porast oboljelih u Hrvatskoj u odnosu na pojedine države u Europi. Tamno plava boja označava podatke za Hrvatsku po danima. 


Dnevni porast oboljelih u Hrvatskoj u odnosu na Italiju, Njemačku, Francusku i Španjolsku. Iz grafa vidimo kako je 20. svibnja u Hrvatskoj bilo dvoje novooboljelih, u Italiji 813, u Njemačkoj 538, Francuskoj 882 i Španjolskoj 625. 



Na ovoj slici vidimo stanje u Hrvatskoj od uvođenja mjera popuštanja. Ministar Beroš danas je na sjednici Vlade izjavio "Danas je 25. dan od početka popuštanja prvih epidemioloških mjera, a brojke su i dalje stabilne. Broj oporavljenih je svakodnevno veći od broja novooboljelih".


Izvor: https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases


"S obzirom na trenutačnu situaciju u svijetu korona i dalje u pojedinim državama ne jenjeva, broj oboljelih i dalje raste dok je Hrvatska u silaznoj putanji. Svjetska zdravstvena organizacija jučer je objavila da je u posljedna 24 sata zabilježeno 106 tisuća novooboljelih, što je najveći broj u jednom danu od izbijanja pandemije novog koronavirusa. Ta nas činjenica upozorava da nema mjesta popuštanju opreza. Štoviše, popuštanjem mjera u nas, jača odgovornost svakog pojedinca za održavanje ostvarenih povoljnih rezultata", izjavio je ministar zdravstva Beroš.


"Svi navedeni rezultati osiguravaju postepeni povratak zdravstvenog sustava na puni opseg rada. Hrvatska je međunarodno višekratno prepoznata kao odgovorna destinacija i država što je dodatna  potvrda  Odlučnosti ove Vlade u zaustavljanju epidemije. Unatoč golemom izazovu stavljenom pred nas, sinergijom epidemiološke struke i građana, u kratkom roku smo ostvarili  gotovo nemoguće. Holistički i solidarno. Timski. No, ovo je tek etapa i toga svi moramo biti svjesni. Znamo kako se virus prenosi i kolika mu je zaraznost. Stoga apeliram na permanentnu primjenu preporuka stručnjaka te da s povećanom pažnjom štitimo  posebno osjetljive skupine naše zajednice. Poštivanje fizičke udaljenosti, način je da ostanemo zajedno i zdravi. Ostanimo i dalje odgovorni", zaključio je ministar Beroš.



 

Pisane vijesti