Osniva se Klinika za dječju kirurgiju KBC Rijeka

RIJEKA, 2. veljače 2015. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga, tijekom posjete KBC-u Rijeka uručio je rješenje o osnivanju Klinike za dječju kirurgiju predstojniku dosadašnjeg Zavoda za dječju kirurgiju. Ministar Varga istaknuo je kako je dodjela naziva klinike rezultat velikog iskoraka koji je učinilo medicinsko i nemedicinsko osoblje bivšeg Zavoda, uz ulaganja u opremu i prostor.

Predstojnik Klinike za dječju kirurgiju Harry Nikolić naglasio je kako je to prva dječja klinika u Hrvatskoj u kojoj je roditeljima omogućen boravak s djecom dvadesetčetiri sata te da nema listi čekanja zbog obavljanja specijalističkih pregleda u popodnevnoj smjeni.

Uz ministra i njegovog pomoćnika za bolničku zaštitu Dragana Koroliju Marinića u posjeti KBC-u bili su i župan Zlatko Komadina te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Tijekom posjete ponovljeno je kako u Rijeci treba izgraditi novu bolnicu i što je prije moguće poboljšati uvjete za pacijente koji se tu liječe. Pripremni radovi na terenu bi trebali početi već idućeg tjedna. Podsjetimo, planirana je gradnja objedinjene bolnice na lokalitetu Sušak, bruto građevinske površine od 240.000 četvornih metara i oko 1000 bolesničkih kreveta. Sredinom prosinca je potpisan ugovor o projektu javno-privatnog partnerstva za izgradnju te bolnice vrijedan 3,2 milijarde kuna.

Dio zemljanih radova i Klinika za ginekologiju i pedijatriju financirat će Vlada kreditnim zaduženjem, a ostale faze izgradnje financirat će se putem javno privatnog partnerstva, rekao je ministar Varga.

Novi sanacijski upravitelj Davor Štimac najavio je produženje radnog vremena u ambulantama i laboratorijima na poslijepodnevne sate i subote, kako bi se smanjile liste čekanja. „Treba biti fleksibilniji“, istaknuo je Štimac, „kako bi pacijenti dobili što bržu liječničku uslugu.“

Ministar Varga najavio je da će se model rada poslijepodne i subotom uvesti u pet hrvatskih KBC-a.

Dr. Korolija Marinić izvijestio je kako je u tijeku natječaj za nabavku vrijedne nove opreme, 256-slojnog CT uređaja koji je ugovoren po istoj cijeni koja je bila planirana za daleko skromniji 128-slojni uređaj.

Župan Zlatko Komadina je izrazio zadovoljstvo razdvajanjem gradnje KBC-a na dio po modelu javno privatnog partnerstva i dio iz kreditnih izvora te je najavio da će Primorsko-goranska županija nakon rebalansa proračuna uložiti "još koji milijun" u riječki KBC.

Vojko Obersnel je obećao uređenje infrastrukture za Kliniku za pedijatriju u novoj bolnici iz gradskog proračuna te najavio skori početak izgradnje zajedničke energane za budući KBC i Sveučilišni kampus u susjedstvu.
 

Pisane vijesti