Okrugli stol u povodu Nacionalnog dana djeteta oboljelog i liječenog od malignih bolesti

ZAGREB, 15. veljače - U Hrvatskoj godišnje od malignih bolesti oboli oko 150 djece, čiji se roditelji susreću s nizom financijskih, birokratskih i psiholoških problema, poput uskrate informacija i loše komunikacije s liječnicima, upozoreno je na okruglom stolu koji je, u povodu Nacionalnog dana djeteta oboljelog i liječenog od maligne bolesti, organizirao Klub roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti "Sanus".

Predstavnici udruga roditelja upozorili su na nedostatak osoblja na hematološko-onkološkim odjelima, loše uvjete liječenja na onkologiji dječje bolnice u Klaićevoj, lošu komunikaciju s liječnicima te smanjenje naknada roditeljima djece s malignim bolestima.
Ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je rješavanje manjka osoblja kroz sanaciju bolnica, poboljšanje uvjeta u Klaićevoj i izradu protokola komunikacije na relaciji liječnik-pacijent. Istaknuo je i da se ubrzano radi na osnivanju fonda za pomoć teško oboljeloj djeci, čime bi se omogućio nastavak njihova liječenja u inozemstvu. Fond bi, uz solidarno sudjelovanje države i nevladinih udruga, bio izvan sustava obveznog ili dopunskog zdravstvenog osiguranja, rekao je ministar te poručio da je slučaj male Nore Šitum i današnji sastanak pokazao da nema recesije kada je u pitanju boljitak naše djece.
Da je većina problema roditelja teško oboljele djece rješiva s malo više volje i zajedništva upozorila je i Božena Anić iz udruge "Sanus". "Iz nepoznatih razloga nema pravog odnosa liječnika prema roditeljima kojima treba potpora i koji očekuju spas. Za poboljšanje komunikacije nisu potrebna sredstva. Svi zajedno moramo na tome poraditi, jer je tu često ključni problem", rekla je Anić.
Po riječima ravnatelja HZZO-a Siniše Varge, u Hrvatskoj su se tijekom 2012. liječila 1554 djeteta oboljela od malignih bolesti, u što je utrošeno oko 40 milijuna kuna. "Iako je recesija, a broj oboljele djece iz godine u godinu sve je veći, u HZZO-u nema štednje kada su u pitanju djeca", poručio je Varga. Najavio je i da bi uskoro, na traženje udruga, iznos dnevnica na koju imaju pravo roditelji teško oboljele djece trebao biti vraćen na 170 kuna.
Roditelji teško oboljele djece najčešće se žale na komunikaciju u bolnicama i nedostupnost informacija, rekla je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, posebno upozorivši da često ne znaju kada i pod kojim uvjetima njihovo dijete ima pravo na liječenje u inozemstvu.
Okrugli stol održan je u sklopu već tradicionalnog okupljanja roditelja djece i susreta mladih izliječenih od malignih bolesti iz cijele Hrvatske. Program pod nazivom "Rehabilitacija i psihološka podrška djeci oboljeloj i liječenoj od malignih bolesti i njihovim roditeljima" održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike, Ministarstva zdravlja te uz podršku Vlade, a sudjeluju udruge roditelja djece iz cijele Hrvatske.
Inače, Hrvatska je prema stopama incidencije malignih bolesti u djece oba spola u dobi do 14 godina na sedmom mjestu u Europi, dok je po mortalitetu djece na četrnaestom mjestu.



Pisane vijesti