Održana stručna edukacija na temu "Banka humanog mlijeka"

Zagreb, 1. listopada 2019. – Na Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb održana je stručna edukacija zdravstvenih djelatnika na temu „Banka humanoga mlijeka“ , vezano za otvaranje prve banke humanoga mlijeka u Republici Hrvatskoj.
 

U dvorani Franjo Durst, Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, Zagreb, Petrova 13, 1. listopada 2019. godine održan je stručni skup s edukacijom zdravstvenih djelatnika na temu „Banka humanoga mlijeka“, vezano za otvaranje prve banke humanoga mlijeka u Republici Hrvatskoj, 15. studenoga 2019. godine.

Organizaciju rada banke humanoga mlijeka, proces obrade doniranoga majčinog mlijeka, od zaprimanja do izdavanja, uključivanje, stvaranje i održavanje mreže darivateljica majčinoga mlijeka, kao i program „Rodilište prijatelj djece za odjele neonatologije i banka mlijeka“  prikazale su prim.dr.sc. Branka Golubić-Ćepulić, spec. transfuziolog, pročelnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Zagreb, doc.prim.dr.sc. Anita Pavičić Bošnjak, spec. pedijatar, IBCLC, Odjel za neonatologiju Klinike za ginekologiju i porodništvo Kliničke bolnice „Sveti Duh“ i Dinka Barić, mag.med.techn., IBCLC, predsjednica Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja HUGPD.

Na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja HUGPD i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku,  Ministarstvo zdravstva je prepoznalo osnivanje banke humanoga mlijeka kao jedno od ključnih ulaganja u dobrobit najmlađe djece te je 8. svibnja 2017. godine odlukom ministra zdravstva prof.dr.sc. Milana Kujundžića, dr.med., osnovana Radna skupina za izradu projektne dokumentacije za osnivanje Hrvatske banke humanoga mlijeka te je isto uvršteno i u Strateški plan Ministarstva zdravstva 2018.-2020. godine.

Banka humanoga mlijeka je organizacijska jedinica Hrvatske banke tkiva i stanica KBC-a Zagreb i nalazi se u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, Petrova 13. Za adaptaciju prostora banke humanoga mlijeka u sklopu KBC-a Zagreb, Ministarstvo zdravstva je u Državnom proračunu za 2018. godinu osiguralo sredstva od 3.000.000,00 kn, a Ured UNICEF-a za Hrvatsku osigurao je financijska sredstva za opremanje prostora.

Glavna zadaća banke humanoga mlijeka je osigurati dovoljnu količinu darovanog humanog mlijeka za prijevremeno rođenu djecu i ugroženu novorođenčad, koja su u nemogućnosti biti hranjena mlijekom vlastite majke, a dobivenim mlijekom iz banke humanoga mlijeka će im se pružiti najbolja skrb te spriječiti nastanak dugotrajnih komplikacija i smanjiti stopa smrtnih ishoda.       

Stranica