Održana konferencija ''War on Cancer- Europe 2018.“

  • Slika /2018 Vijesti/Cancer 4.jpg
  • Slika
  • Slika

Konferencija posvećena borbi protiv raka ''War on Cancer- Europe 2018.“,  u organizaciji uglednog britanskog tjednika „The Economist, održana je 20. studenoga 2018.godine u Londonu.

Unatoč velikim globalnim naporima uloženim u prevenciju i liječenje, rak ostaje vodeći uzrok smrti diljem Europe. Stoga je, po četvrti put, u cilju poticanja globalnog dijaloga o ovoj teškoj bolesti, održana konferencija koja na jednom mjestu okuplja zdravstvene stručnjake, predstavnike farmaceutske industrije,  voditelje zdravstvenih ustanova, udruge pacijenata, kao i predstavnike javnog političkog života. Na konferenciji su sudjelovali i hrvatski ministar  zdravstva Milan Kujundžić i pomoćnica ministra Vera Katalinić-Janković.
Tijekom brojnih izlaganja i panel diskusija razmotreni su razni aspekti ovog velikog zdravstvenog problema; mogućnosti prevencije, rane dijagnostike, poboljšanja raznih  metoda liječenja- radioterapije, imunoterapije, korištenja suvremenih tehnologija te naprednih lijekova.
Globalni pristup karcinomu: potreba za integriranom skrbi je istraživački program Economist Intelligence Unit (EIU). U EIU Healthcare istraživanja su pokazala da je rak rastući globalni izazov. Zaključeno je da svi bolesnici moraju imati istu šansu za ozdravljenje. Kompleksnost pristupa bolesnicima i kreiranje nacionalnih baza bolesnika je svakako izazov, a podaci o bolesnicima moraju biti jednako strukturirani i standardizirani diljem svijeta. Analiza podataka dobivena pomoću IT će pomoći u identifikaciji bolesnika za ispravno uključivanje u liječenje novih biomedicinskim tehnologijama.EIU radi na kreiranju indeksa koji će objediniti indikatore s kontroliranim ishodima liječenja. Temeljem tih indeksa rangirati će zemlje sukladno uspjehu u promociji i financiranju točnih, ispravnih strategija i inicijativa. Indeksi će mjeriti kako dobro su zemlje pripremljene postići značajne učinke u smanjenju smrti od raka, povećanju preživljavanja i poboljšanju kvalitete života preživjelih bolesnika. Jedan od tako pripremljenih indeksa se odnosi na pušenje što bi bio koristan alat i za Hrvatsku u procjeni učinkovitosti predviđenih mjera za smanjenje pušenja.Pozornost je posvećena i ulozi samog pacijenta, kako na području prevencije, tako i udrugama pacijenata kao podršci bolesnicima i njihovim obiteljima u procesu liječenja i podizanja kvalitete življenja. Kao važan aspekt uspješnosti u borbi za poboljšanje ishoda liječenja i preživljenja, razmotren je i financijski aspekt ovog pitanja te mogućnosti da se i siromašnije države s manjim sredstvima koje mogu izdvojiti za zdravstvo uključe u uspješnu borbu protiv raka.

Pisane vijesti