Održana druga regionalna konferencija o Alzheimerovoj bolesti

Dana 28. rujna 2019. godine u Lipiku, Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik,  održana je 2. Regionalna konferencija o Alzheimerovoj demenciji.

U organizaciji konferencije sudjelovali su Udruge Palijativni tim LiPa / PT LiPa i suradnji s Domom zdravlja Požeško-slavonske županije, Hrvatskom udrugom za Alzheimerovu bolest i Zavodom za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, a  u sklopu projekta “Mjesec Alzheimera” i projekta “Mjesec hospicija”.

Svjetska zdravstvena organizacija je 2012. godine proglasila Alzheimerovu bolest svjetskim javnozdravstvenim prioritetom. Procjenjuje se da demencija zahvaća 10% osoba starijih od 65 godina. Prema procjeni sredinom 2018. godine (30.06.2018) u Republici Hrvatskoj bilo je 4.087.843 stanovnika, od toga je 830.2612 starijih od 65 godina ( 20,37%.) te u Republici Hrvatskoj imamo više od 80.000 oboljelih od demencije.

Bolest ima tri faze: blagi, umjereni (srednji) i uznapredovali stadij bolesti. Od velike je važnosti što ranije prepoznavanje i liječenje Alzheimerove bolesti  koje usporava njen tijek, te poboljšava kvalitetu života.

Osobe s uznapredovalim dementnim poremećajima s posebnim naglaskom na Alzheimerovu bolest prepoznate su i kao vulnerabilna skupina u Nacionalnom programu razvoja palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2017.-2020. godine te je osnovana Radna skupina na utvrđivanju potreba i osiguranje smještajnih kapaciteta u palijativnom zbrinjavanju bolesnika s uznapredovalim demencijama. 

Konferencija je okupila brojne stručnjake te je doprinijela usvajanju novih znanja i razmjeni iskustava u zbrinjavanju osoba oboljelih od Alzheimerove demencije i njihovih obitelji kao i unaprjeđenju  međuresorne povezanosti u  pristupu rješavanju otvorenih pitanja ovog velikog javno-zdravstvenog prioriteta 21. stoljeća. 

Stranica