Održan sastanak sa socijalnim partnerima

ZAGREB, 23. lipnja 2014. – Danas je u Ministarstvu zdravlja održan sastanak s predstavnicima sindikata i to Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara te Hrvatskog liječničkog sindikata.

Ministar zdravlja prim. Siniša Varga zaželio je dobrodošlicu socijalnim partnerima i izrazio zadovoljstvo što su se odazvali sastanku. Istaknuo je kako je smisao ovog sastanka da se pruži ruka suradnje kako bi se zdravstveni sustav učinio boljim za sve, a u konačnici radi zadovoljstva pacijenata. Jer, naglasio je, nema zadovoljnog pacijenta bez zadovoljnog medicinskog osoblja. Stoga očekujem od sindikata da se izjasne vide li prostor da se kroz neka brza i jednostavna rješenja postignu poboljšanja, rekao je ministar.

Ministar je istaknuo kako se već jedanaesto tromjesečje zaredom bilježi pad bruto društvenog proizvoda te da očekuje i od sindikata prepoznavanje financijskog trenutka. No, također je naglasio kako postoji unutar sustava prostor da se novac koristi svrsishodnije.

Sindikati koji su potpisnici Kolektivnog ugovora za djelatnike zaposlene u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju suglasili su se oko mogućnosti izmjena i dopuna KU. Anica Prašnjak, u ime Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara naglasila je kako postoje neka pitanja oko kojih bi rado išli u izmjene i dopune, poput zabrane zapošljavanja te prekovremenog rada.

Ivica Babić iz Hrvatskog liječničkog sindikata istaknuo je kako stanje u zdravstvu nije dobro, a za rješenje problema bitno je postići socijalni dijalog i konsenzus.

Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi naglasila je kako su u njenom sindikatu spremni na izmjene i dopune, jer se uvijek može popraviti i izmijeniti te da sve želi rješavati za stolom. Što se tiče reda, rada i odgovornosti, uvijek smo to tražili i tražit ćemo i ubuduće, naglasila je Avberšek.



Pisane vijesti