Odazovite se na mamografski pregled

Slika arhiva/images/novosti/novosti/odazovite_se_na_mamografski_pregled/113542-1-cro-HR/odazovite_se_na_mamografski_pregled.jpg

ZAGREB, 21. ožujka 2015. – Na zagrebačkom Cvjetnom trgu obilježen je Dan narcisa, humanitarna javnozdravstvena akcija posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Organizator je udruga Europa Donna Hrvatska, a u prigodnoj prodaji narcisa, čiji prihod ide za kupnju aparata za intraoperativno zračenje, sudjelovao je ministar zdravlja prim. Siniša Varga.

Dan narcisa obilježava se svake godine na početku proljeća u brojnim hrvatskim gradovima s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

U Hrvatskoj se već nekoliko godina provodi Preventivni program ranog otkrivanja raka dojke u sklopu kojeg se žene u dobi između 50 i 69 godina pozivaju na mamografski pregled. Mamografija omogućava otkrivanje karcinoma do dvije godine prije nego što tumor postane dovoljno velik da se može napipati. Dijagnosticiranje karcinoma u početnom stadiju jamči bolji uspjeh u izlječenju i stoga je važno da se žene odazovu pozivu na mamografski pregled.

Rak dojke je najčešća zloćudna bolest u žena. U oko 80 posto novih slučajeva bolest bude otkrivena u ranoj fazi, a u 20 posto u trenutku postavljanja dijagnoze bolest je već uznapredovala.

Prema podacima Registra za rak Zavoda za javno zdravstvo, godišnje od raka dojke oboli preko 2500 žena. Prema posljednjim dostupnim epidemiološkim podacima rak dojke je treći uzrok smrti u ženskoj populaciji i od njega je u 2012. godini umrlo preko 1000 žena. Stopa smrtnosti od raka dojke u Hrvatskoj je među najvišima u Europi.



Pisane vijesti