Obrasci o suglasnosti pacijenata dostupni na stranim jezicima

ZAGREB, 8. kolovoza 2014. - Kako bi se turistima i stranim državljanima olakšalo pravo na suodlučivanje u zdravstvenoj zaštiti, obrazac koji potpisuju o suglasnosti  ili o odbijanju pojedinoga dijagnostičkog ili terapijskog postupka preveden je na pet stranih jezika, engleski, njemački, talijanski, francuski i slovenski.

Riječ je o dokumentu kojim pacijent pristaje ili ne pristaje na predložene metode liječenja. Prema Zakonu o zaštiti prava pacijenata, pravo na suodlučivanje pacijenta obuhvaća pravo pacijenta na obaviještenost i pravo na prihvaćanje ili odbijanje pojedinoga dijagnostičkog, odnosno terapijskog postupka. Pacijent ima pravo prihvatiti ili odbiti pojedini dijagnostički, odnosno terapijski postupak, osim u slučaju neodgodive medicinske intervencije čije bi nepoduzimanje ugrozilo život i zdravlje pacijenta ili izazvalo trajna oštećenja njegovoga zdravlja. Prihvaćanje pojedinoga dijagnostičkog ili terapijskog postupka pacijent izražava potpisivanjem suglasnosti koja je sad dostupna i na stranim jezicima.

Obrasci su liječnicima dostupni na: http://hzzo.isl.hr/groups/profile/84192/obrasci-o-suglasnosti-pacijenata-dostupni-na-stranim-jezicima



Vijesti iz medija