Obilježen Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

  • Slika /2024 SLIKE/IMG-20240526-WA0022.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Odlukom Hrvatskog sabora 2006. godine, 26. svibnja proglašen je Nacionalnim danom darivanja i  presađivanja organa i tkiva s ciljem izražavanja solidarnosti i podrške svima onima koji čekaju na presađivanje te zahvale svim darivateljima i njihovim obiteljima na plemenitoj odluci o darivanju.

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva ove godine obilježen je javnozdravstvenom akcijom 26.5.2024. na Trgu bana Josipa Jelačića, Zagreb u suradnji Ministarstva zdravstva i Povjerenstva za eksplantaciju i transplantaciju Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (www.hdmsarist.hr).

U 2023. ukupno je prijavljeno 116 darivatelja organa (stopa 30 na milijun stanovnika) te je izvršeno 300 transplantacija solidnih organa (stopa 81,1 na milijun stanovnika). Hrvatskim primateljima uspješno je presađen 141 bubreg, 48 srca, 12 pluća, 108 jetri, 5 gušterača te 5 kombiniranih transplantacija gušterača-bubreg, 2 transplantacije bubreg-jetra i 1 kombinirana transplantacija jetra-srce.

Aktivnosti su uključivale druženje sa građanima te je cilj kampanje svakog od nas potaknuti na razmišljanje o darivanju organa i tkiva poslije smrti te nas ohrabriti i motivirati da razgovaramo o svojoj odluci i podijelimo je sa svojim bližnjima. Djelovanjem na pojedinca potiče se javna rasprava i promišljanje o ovoj temi te iz godine u godinu jača svijest javnosti o važnosti darivanja i presađivanja organa i tkiva.

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva a u znak potpore i zahvalnosti svim obiteljima darivatelja organa i tkiva vodeni zastor zagrebačkih fontana zasjao je zelenim vizualom Govoriš li donorski?

Taj dan je prilika da se zahvalimo i zdravstvenim djelatnicima koji sudjeluju u transplantacijskom  programu u cijeloj Europi te čiji naporan rad pomaže u spašavanju i poboljšanju kvalitete života.

Glavna poruka hrvatskoj javnosti povodom današnjeg dana jest zahvala i iskaz poštovanja svim darivateljima organa i članovima njihovih obitelji koji su u najtežim životnim trenucima činom hrabrosti i humanosti, odlukom o darivanju, spasili nečiji život.

Hvala Vam!
Ministarstvo zdravstva
 
 

Pisane vijesti