Obilježen Dan narcisa

Slika arhiva/images/novosti/ostale_vijesti/obiljezen_dan_narcisa/97791-2-cro-HR/obiljezen_dan_narcisa.png

ZAGREB, 22. ožujka 2014. – U brojnim hrvatskim gradovima danas je obilježen Dan narcisa, posvećen prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Na gradskim trgovima diljem Hrvatske već tradicionalno se prodaju narcise, a prikupljena sredstva doniraju za potrebe prevencije i ranog otkrivanja te zloćudne bolesti od kojeg godišnje oboli više od 2 tisuće žena, a umre njih oko tisuću.

Središnja akcija održana je u Zagrebu na Cvjetnom trgu, a u ime Ministarstva zdravlja u prodaji narcisa sudjelovala je pomoćnica ministra zdravlja Ljubica Đukanović.

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena. Prema podacima Registra za rak kojeg vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ova je zloćudna bolest vodeći uzrok smrti žena.

Dok se u starijim dobnim skupinama žena, onima iznad 75 godina bilježi porast smrtnosti od ove zloćudne bolesti, kod mlađih žena bilježi se trend opadanja. Razlog tomu je činjenica da žene starije od 75 godine nisu bile obuhvaćene preventivnim akcijama probira, zbog čega bolest nije prepoznata i liječena na vrijeme.

Dan narcisa prilika je da se opet naglasi kako je rak dojke moguće otkriti u ranoj fazi, a više od 90 posto žena može se izliječiti ako se dijagnoza postavi na vrijeme i ispravno se liječi.

U Hrvatskoj se provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke čiji je nositelj Ministarstvo zdravlja a u organizaciji i provedbi sudjeluju brojne institucije i to Hrvatski zavod za javno zdravstvo, radiološke jedinice, HZZO, liječnici obiteljske medicine, patronažna služba i drugi. Cilj programa je otkriti rak dojke u početnom stadiju te time smanjiti smrtnost i poboljšati kvalitetu življenja oboljelih žena.

Program je namijenjen svim ženama u dobi između 50 i 69 godina koje na kućnu adresu dobivaju poziv na besplatni mamografski pregled svake dvije godine. Mamografski pregled omogućuje otkrivanje karcinoma čak dvije godine ranije nego što tumor postane dovoljno velik da se može napipati.

Do sada su završena dva ciklusa poziva i u tijeku je treći. U prvom ciklusu pozvana je 721 tisuća žena, učinjena je 331 tisuća mamografskih pregleda i otkriveno je 1611 karcinoma. U okviru drugog ciklusa pozvano je na pregled 680 tisuća žena, učinjeno je oko 300 tisuća mamografskih pregleda i otkriveno 937 karcinoma.

U tijeku je treći ciklus pozivanja žena na mamografski pregled, do sada je pozvano 550 tisuća žena, učinjeno je 240 tisuća mamografskih pregleda, a otkriven je 321 karcinom.



Vijesti iz medija