Obilježen Dan mimoza

  • Slika /2018 Vijesti/zg_dan_mimoza3-1901119.jpg
  • Slika
  • Slika

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu  19. siječnja 2019. godine  obilježen je Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. 
 

Ovogodišnji Dan Mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježeni su pozitivnim vijestima o padu broja oboljelih od ove opake bolesti. Zajednički trud hrvatskih liječnika i stručnjaka koji niz godina neumorno podižu svijest građana o važnosti nekoliko visoko učinkovitih načina prevencije raka vrata maternice zasigurno je pridonio današnjoj značajno boljoj statistici.
Obilježavanje Dana mimoza organiziraju Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Grad Zagreb i Hrvatska liga protiv raka, a cilj mu je podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze, te da su redoviti ginekološki pregledi, odnosno papa test, nužni za očuvanje njihova zdravlja.
Na 12. Danu mimoza stručnjaci su brojne zainteresirane građane educirali o tome kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i liječiti rak vrata maternice. Onima koji su nažalost suočeni s dijagnozom ove bolesti, građani su pomagali donacijama za cvijet mimoza koji već niz godina predstavlja simbol borbe protiv raka vrata maternice.
Posebna pažnja posvećena je informiranju o nacionalnim programima Ministarstva zdravstva RH koji su preduvjet sprečavanja raka vrata maternice u Hrvatskoj. Obilježavanju Dana mimoza prisustvovali su predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga, savjetnik Predsjednice RH za zdravlje i sport Tomislav Madžar, izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora Željko Reiner, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak, kao I niz drugih uzvanika.  
Rak vrata maternica ozbiljna je i teška bolest koju na sreću možemo zaustaviti. Vrlo lako se može otkriti i u ranom stadiju izliječiti. Bitni preduvjeti za uspjeh su cijepljenje i pravovremeni pregledi uz koje će ove bolesti u budućnosti biti minimalno – izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.
Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga naglasio je kako je važno educirati žene da je tu bolest mogu prevenirati cijepljenjem i redovitim ginekološkim pregledima. Od 2015. godine cjepivo protiv HPV-a je besplatno dostupno u cijeloj Hrvatskoj.

Stranica