Novi CT za vukovarsku bolnicu

  • Slika /Vijesti/2016/vu glavna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar zdravlja Dario Nakić i njegovi suradnici obišli su 14. srpnja zdravstvene ustanove na području Vukovarsko-srijemske županije

Tijekom boravka sastali su se s ravnateljem OB Vinkovci Krunoslavom Šporčićem, v.d. ravnateljicom Opće bolnice i bolnice hrvatskih veterana Vukovar Vesnom Bosanac, županom Božom Galićem, gradonačelnikom Vinkovaca Mladenom Karlićem, gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom i drugima.
Nakon posjete OB Vinkovci ministar se sastao sa gradonačelnikom Vukovara na kojemu se razgovaralo o problemima sa kojima se susreću lokalne tvrtke u pogledu neplaćenih dugovanja od strane bolnica i ostalim zdravstvenim temama grada Vukovara. Potom je uslijedio i radni sastanak  u Vukovarsko-srijemskoj županiji s županom Božom Galićem i voditeljima zdravstvenih ustanova na kojem su razgovarali o stanju u zdravstvu na području županije te brojnim aktualnim pitanjima.
Razgovaralo se i o reformi hitne medicinske pomoći, o novouspostavljenim timovima hitne medicinske službe u Iloku i Drenovcima te opremanju vinkovačke i vukovarske bolnice, neuspješnim sanacijama i dugovanjima bolnica, te deficitu liječnika i odlasku liječnika u inozemstvo. Na sastanku je bilo riječi o aktualnim problemima koji opterećuju zdravstveni sustav u Županiji poput oftalmologije vinkovačke bolnice koja je nedavno obnovljena i uređena a zjapi prazna, zatim problem na odjelu radiologije gdje već dvije godine stoji radiološki uređaj koji ne radi, problem sa zadržavanjem medicinskog kadra i drugo.
Ministar Nakić stanje u zdravstvu Vukovarsko-srijemske županije ocijenio je zadovoljavajućim, uz neizostavno ”ima prostora za napredak”. „Najvažnije je uz plaće osigurati i uvjete rada. Nama na raspolaganju stoje fondovi EU gdje će se dodatno stimulirati specijalizacije djelatnika za primarnu zdravstvenu zaštitu, a što se tiče bolničkih specijalizacija s medicinskim smo fakultetima dogovorili da povećaju upisne kvote za oko 40- 50 mjesta što bi moglo biti zadovoljavajuće.“ -rekao je ministar Nakić.
Župan Božo Galić izrazio je nezadovoljstvo provedbom sanacije vinkovačke i vukovarske bolnice. "Veseli me način pristupa Ministarstva zdravlja tom problemu jer svima nam je cilj da zadržimo i još više poboljšamo zdravstvenu skrb, a da pritom ne opteretimo građane novim izdvajanjima", rekao je Galić. „Sanacije bolnica nisu bile uspješne, županije danas ne mogu vraćati dugove bolnica i stoga je nužna reforma“, rekao je ministar i dodao kako je rukovođenje vinkovačkom bolnicom bilo loše te da ima puno prostora za poboljšanja.
Ministar je svoj posjet nastavio posjetom Općoj županijskoj bolnici i bolnici hrvatskih veterana Vukovar u sklopu kojega se susreo sa velikim brojem osoblja Vukovarske bolnice te je zajedno sa njima razgledao podrumske prostore u kojima je smješten muzej ratne bolnice. U podrumskom prostoru vjerno je rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja tijekom višemjesečne opsade grada. Zajedno sa ravnateljicom dr. Vesnom Bosanac ministar je posjetio odjele i novouređene bolnice gdje se susreo sa pacijentima sa od kojih je htio saznati razinu zadovoljstva zdravstvenom uslugom što je dakako naišlo na pozitivne komentare pacijenata koji unatoč zdravstvenom stanju dolaze sa nadom i osjećajem sigurnosti u Vukovarsku bolnicu.
Vesela tema bila je i nabava novog CT uređaja za vukovarsku bolnicu. Uređaj vrijedan oko četiri milijuna kuna je naručen u sklopu nedavne nabavke ukupno 13 CT uređaja 12 bolnica bi trebao biti instaliran na jesen. Ministar Nakić ocijenio je zdravstveni sustav na području županije zadovoljavajućim, ali, naglasio je, ponajprije zahvaljujući ljudima koji se na terenu o njemu brinu.
 

Pisane vijesti