Nastavak ulaganja u OB Varaždin i Varaždinske toplice

  • Slika /Vijesti/2016/varaždin1.JPG
  • Slika
  • Slika

Ministar zdravlja Dario Nakić obišao je u srijedu 24. kolovoza Opću bolnicu Varaždin u pratnji suradnika i ravnateljice OB Varaždin Sanje Zember, dr.med. te župana Varaždinske županije Predraga Štromara. 

Ministar je tom prilikom obišao Odjel kirurgije i fizikalne rehabilitacije, a razgovaralo se o načinima realizacije izgradnje ujedinjenog hitnog prijema, jednodnevne kirurgije te o nabavi magnetske rezonance. „Kad sam stupio na mandat, sa županom sam razgovarao oko važnosti Varaždinske bolnice. Ovaj dio Hrvatske zaslužuje ustanovu koja će biti vodeća, koja će imati takvu razinu, da pruža većinu usluga stanovništvu, a da ne moraju odlaziti negdje drugdje. Ovdje smo sad u nastavniku tog razgovora“ rekao je ministar Nakić.

Ono što je bila jedna od glavnih tema jest svakako nabava magnetske rezonance za Opću bolnicu Varaždin koja je prijeko potreban instrument u ovom dijelu Hrvatske. „Ravnateljica je pred koji dan uputila zahtjev za nabavku magnetske rezonance  za Varaždinsku bolnicu. Oko toga nas čeka i prostorni izazov, ali potaknut će jednu akciju koja će biti donatorska. Magnetska rezonanca košta oko 10 milijuna kuna, a Ministarstvo će sudjelovati u dijelu troškova„ potvrdio je ministar Nakić. 

U sklopu posjeta Varaždinskoj županiji ministar je posjetio i Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice gdje je službeno obišao novootvoreni Referentni centar Ministarstva zdravlja za rehabilitaciju osoba s ozljedom kralježnične moždine. Prilikom obilaska u razgovoru s vršiteljem dužnosti ravnatelja bolnice, Damirom Mihalićem, i stručnim osobljem bolnice, upoznao se s načinom rada bolnice, ali i problemima u tom dijelu zdravstvenog sektora. Također, razgovaralo se i o značajnom projektu izgradnje Spinalnog centra.

Ministar je potvrdio da projekt Spinalnog centra ide dalje s tom razlikom da se ovdje neće razvijati posebne segmente kirurgije, već će se određena vrsta kirurških usluga obavljati konzilijarno. Ministar je rekao da se svakako trebati poraditi i na smještajnim kapacitetima te njihovom standardu, a jedan od mogućih smjerova je pronalazak privatnih investitora. „Moram reći da ova bolnica polovicu svojih kapaciteta ima iznajmljenu na privatnom tržištu i to je odlična stvar. Ako imamo priliku zašto ne bi zaposlili još više ljudi i otvorili još više kapaciteta“ naglasio je ministar dodajući da su sredstva za Spinalni centar osigurana preko fondova EU namijenjenih posebno ranjivim skupinama.

Više o stanju projektne dokumentacije za početak realizacije Spinalnog centra i mogućim rokovima rekao je vršitelj dužnosti ravnatelja G. Mihalić. „Veseli nas da smo za slijedeću godinu dogovorili da s razine Ministarstva stignu sredstva za izradu projektne dokumentacije, a suglasnost za to je dao i župan. Cilj je da što prije krenemo u tu fazu projektiranja koja je neophodna za povlačenje EU sredstava„ pojasnio je G. Mihalić. Dodao je da su očekivani rokovi za tu fazu 25 do 27 mjeseci. Prema njegovim riječima, rokove diktiraju propisi i provođenje postupaka javne nabave koja je definirana strogim uvjetima. Dodao je, ukoliko neće biti problema s postupcima javne nabave, da bi sam početak gradnje mogao biti na jesen iduće godine.

Pomoćnik ministra za područje zdravstvenog turizma, Denis Kovačić, naglasio je kao prednost specijalnih bolnica i rehabilitacijskih centara, točnije toplica, što su oni nositelji ponude u segmentu zdravstvenog turizma. Kazao je da je dobro što je u tom segmentu sačuvana struka koja se dalje razvija i educira što je posebno vidljivo na primjeru Varaždinskih Toplica. Zaključio je da smo po tom pitanju daleko ispred naše konkurencije, posebice ispred konkurencije koja dolazi iz Slovenije.
 

Stranica