Nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama

  • Slika /2019 Slike/ministarstvo 1.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Zagreb, 13. rujan 2019. -  U organizaciji Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održana je svečana dodjela priznanja vrtićima i školama za sudjelovanje u pilot projektu „Nadzirano četkanje zuba u vrtićima i školama“, čime je ujedno i obilježen završetak samog projekta.

Pilot projekt „Nadzirano četkanje zuba u vrtićima i školama“ proveden je u sklopu provedbe Nacionalnog programa za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja i pokrenut u Ministarstvu zdravstva svečanim obilježavanjem dana 23. siječnja 2019.

Osnovno polazište projekta je podizanje svijesti o važnosti očuvanja oralnog zdravlja kao bitnog čimbenika općeg zdravlja i kvalitete života. Održavanje dobrog oralnog zdravlja zahtijeva učenje i motivaciju te se postiže spajanjem obrazovanja i aktivnih programa prevencije i liječenja oralnih bolesti.

Nadzirano četkanje zuba se provodilo u deset osnovnih škola i jedanaest vrtića iz šest županija, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Splitsko-dalmatinske, Međimurske, Zagrebačke te Grada Zagreba. Ukupno je sudjelovalo 1 000 djece u dobi od tri do sedam godina. 85 posto djece je svakodnevno četkalo zube u prosjeku 66 radnih dana (od ožujka do lipnja 2019. godine).

Direktni provoditelji programa su bili odgajatelji i učitelji te zdravstveni voditelji vrtića i medicinske sestre timova školske medicine koji su prošli edukaciju o učinkovitom četkanju zubi i postupcima kontrole zaraze.
Organizatori pilot projekta su Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo uz podršku  Ministarstva znanosti i obrazovanja, nadležnih komora, fakulteta dentalne medicine, stručnih društva i  pravobraniteljice za djecu.  

Na dodjeli priznanja sudjelovali su brojni uzvanici iz zdravstvenog i odgojno-obrazovnog područja, dok su prisutne pozdravili pomoćnik ministra zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. spec. i doc. dr. sc. Anka Jurišić Kvesić, predsjednica Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva.

U ime Hrvatske komore dentalne medicine obratio se mr. sc. Žarko Udiljak, a u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja pomoćnik ministrice Vlado Prskalo, prof.

Prilikom dodjele priznanja, dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med. spec., zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, govorila je o pilot-projektu nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama i prijedlogu Standarda za program nadziranog četkanja zubi u hrvatskim vrtićima i školama, dok je prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, dr. med. dent. spec., sa Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao predavanje o važnosti prevencije karijesa kod djece. Rezultate završenog pilot-projekta je prikazala mr. sc. Marijana Radić Vuleta, dr. med. dent., dok je svečanu dodjelu nagrada moderirala Ana Malenica, dr. med. dent.

Stranica