Nacionalni dan oboljelih od multiple skleroze

Slika /2024 Objave/MS1.JPG

Oboljeli od multiple skleroze u Hrvatskoj danas obilježavaju svoj Nacionalni dan. Najčešća je to autoimuna demijelinizacijska upalna bolest središnjeg živčanog sustava; pretežno pogađa mlade,  uzrok nije poznat, a žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca.



Simptomi su  brojni: subjektivne smetnje osjeta, smanjenje oštrine vida, gubljenje snage, poremećaji ravnoteže i vrtoglavice, tremor, isprekidan  govor.  Važna je rana dijagnoza i pravovremeni početak liječenja.

Hrvatski Sabor je 2015. godine donio odluku o službenom proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze 26. rujna. Cilj obilježavanja je informirati širu javnost, te upozoriti na ključne probleme s kojima se svakodnevno susreću oboljeli i njihove obitelji. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je od multiple skleroze više od 7 tisuća oboljelih, što Hrvatsku svrstava među zemlje s najvećom prevalencijom bolesti. U posljednjih sedam godina bilježi se trend povećanja broja osoba liječenih zbog multiple skleroze pa je zabilježeno povećanje od 38%. Također se zadnjih godina bilježi i  trend povećanja broja dolazaka na liječenje u dnevne bolnice, što je u skladu sa suvremenim smjernicama i trendovima liječenja. Prema podacima iz Registra osoba s invaliditetom, gotovo pet tisuća ljudi ima kao uzrok invaliditeta ovu bolest, a među njima je 72% žena. Ministarstvo zdravstva financira programe udruga vezano uz multiplu sklerozu te je u zadnje dvije godine osigurana potpora u financijskom iznosu od  79.899,13 eura.

Zajednički nam je cilj odgovoriti na  izazove s kojima se suočavaju oboljeli, te pravovremenom i  kvalitetnom zdravstvenom skrbi,  rehabilitacijom i terapijom značajno unaprijediti kvalitetu života oboljelih.
 

Pisane vijesti