Nacionalni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti

Obilježavanje Nacionalnog dana djeteta oboljelog od maligne bolesti prigoda je da se podsjetimo kako je pružanje kvalitetne skrbi za djecu oboljelu od malignih bolesti jedan od prioriteta hrvatskog društva.

Međunarodni dan djeteta oboljelog od karcinoma obilježava se dana 15. veljače počevši od 2001. godine na inicijativu ICCCPO-a, Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti (International Confederation of Childhood Cancer Parent Organizations. Odluku o proglašenju Nacionalnog dana djeteta oboljelog od maligne bolesti donio jeHrvatski sabor 2006. godine.

Iako su maligne bolesti u dječjoj dobi rijetke one ipak predstavljaju drugi uzrok smrtnosti djece, odmah iza prometnih nesreća. Maligne bolesti u dječjoj dobi imaju posebnu socijalno-medicinsku dimenziju, uzrokuju traume i poteškoće u prilagodbi na novu životnu situaciju. Zato je važno pomoći roditeljima u prevladavanju svakodnevnih teškoća s kojima se suočavaju koristeći univerzalni pristup i dostupnost suvremenim postupcima liječenja, ali je isto tako važno pravovremeno pružiti i psihološku potporu obiteljima. Prepoznavanje problema i potreba djece oboljele od malignih bolesti i njihovih obitelji važan su dio u procesu poboljšanja kvalitete skrbi kako za djecu tako i za roditelje. Istovremeno, potrebno je podići razinu svijesti i senzibilizirati cjelokupnu javnost o djeci oboljeloj od malignih bolesti i članovima njihovih obitelji.

Ministarstvo zdravlja je otvoreno za suradnju sa stručnjacima i udrugama roditelja kako bi zajednički i sustavno provodili konkretne aktivnosti na poboljšanju kvalitete liječenja i boravka djece u bolnicama. Cilj je vratiti zdravlje, sreću i osmjeh na lica djece i roditelja.

Aktivnosti udruga

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, «SANUS» klub roditelja i djece oboljele i liječene od malignih bolesti iz Splita i Mreža roditelja kroz Republiku Hrvatsku u dvorani Kulturno-informativnog centra (KIC) na dan 15. veljače u 11,00 sati u Gospiću organizirala je okrugli stol na temu «Snagom partnerstva do boljeg života djece oboljele i liječene od malignih bolesti».

U Klinici za dječje bolesti Kliničkog bolničkog centra „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu, Klaićeva 16 Udruge roditelja djece oboljele od malignih bolesti «Ljubav na djelu» organizirala je skup u okviru kojeg će premijerno biti prikazan humanitarni video spot udruge.

U Dubrovniku  će se 15. veljače 2012. godine u 13,00 u Hotel Lero održati Mali okrugli stoli na temu „Prepoznavanje maligne bolesti kod djece i adolescenata i sustavna potpora malim bolesnicima“.



Vijesti iz medija