Na svečanoj predaji brze brodice u Dubrovniku uspješno spašen hitni pacijent

Slika /2023 slike/Fs3msdMX0AA6yGK.jpg

Prva od šest brzih brodica pomorske medicinske službe, koju smo prošli tjedan preuzeli u Šibeniku, danas se trajno usidrila u dubrovačkoj luci Gruž u sklopu projekta ukupne vrijednosti 10, 1 milijuna eura osiguranih iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna. No, kada govorimo o ljudskim životima - oni nemaju cijenu“, rekao je ministar Beroš povodom svečanosti predaje brze brodice.



„Naša zajednička misija jest - pacijent u fokusu, u svakom trenutku, pa i tijekom oluje, bure, snijega i ostalih nepovoljnih okolnosti. Brzim brodicama to i ostvarujemo jer su nepotopive i opremljene medicinskom opremom i uređajima, kao i timom hitne medicinske službe i lučkom posadom“, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ususret toj prigodi ministar je istaknuo snažnu sinergiju Vlade i lokalne zajednice kao i poticajnu međuresornu suradnju u kojoj sudjeluju Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Hrvatski zavod za hitnu medicinu, priobalni županijski zavodi za hitnu medicinu te lučka kapetanija.

„Odlučujući čimbenici učinkovitosti hitne medicinske službe su brzina reakcije i dostupnost. Brzim brodicama dajemo dodanu vrijednost u pružanju hitne medicinske pomoći, u konkretnom slučaju, stanovnicima i posjetiteljima šireg dubrovačkog akvatorija. Za pacijente s otoka, za koje timovi hitne medicinske službe utvrde da im je neposredno ugrožen život i potrebno ih je u okviru zlatnog sata dovesti u zdravstvenu ustanovu – ova brodica je neophodna“, objasnila je ravnateljica HZHM-a Maja Grba Bujević.

Za područje Dubrovačko-neretvanske županije, u okviru ovog projekta, prethodno su nabavljeni automatski biokemijski analizatori krvi koji su već u primjeni u ispostavama županijskog Zavoda za hitnu medicinu - Blatu na Korčuli, Korčuli, Lastovu i Mljetu, a koji omogućavaju izvođenje jednostavnih pretraga kojima se dodatno poboljšava kvaliteta pružanja hitne medicinske skrbi.

„Ovaj projekt velik je reformski iskorak za hitnu medicinsku službu, ali i za cjelokupan zdravstveni sustav. Kada minute odlučuju o životu i smrti, važno je postići maksimalnu koordinaciju pružanja zdravstvene skrbi na svim razinama sustava. Upravo brzim brodicama kao i uvođenjem Helikopterske hitne medicinske službe, za koju je trenutno objavljen javni međunarodni natječaj, postižemo sinergiju hitnih medicinskih timova putem kopnenog, morskog i zračnog prijevoza“, rekao je ministar.

„Vrijedi spomenuti i dosadašnja ulaganja u lokalnu infrastrukturu poput nedavne javne nabave 2 CT uređaja za Domove zdravlja Metković i Korčula čime jačamo primarnu zdravstvenu zaštitu kao i ljudske resurse ulaganjem u specijalizacije liječnika i medicinskih sestara / tehničara iz hitne medicine. Time jasno pokazujemo pozitivni smjer djelovanja ove Vlade i zdravstvene administracije“, zaključio je ministar Beroš.

Na svečanosti predaje, među ostalim uzvanicima, prisustvovali su župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Mato Franković, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Maja Grba Bujević, predstavnik Lučke kapetanije Dubrovnik Mato Kekez te ravnatelj županijskog zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić čiji je tim održao petominutnu pokaznu vježbu prikazujući uspješno zbrinjavanje hitnog pacijenta i ukrcaj pacijenta na brzu brodicu.
 
Izvor: Vlada



„Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Ministarstva zdravstva.“
 

Pisane vijesti