Na Malti održan sastanak ministara zdravstva Vijeća EU

Slika /dokumenti/Tekstovi razni/IMG_0972.jpg

Ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, dr. med. sudjelovao je  na Neformalnom sastanku ministara zdravstva Vijeća Europske unije u Valletti na Malti, u organizaciji malteškog Predsjedništva Vijeća EU

Raspravljalo se o suzbijanju pretilosti kod djece, borbi protiv HIV/AIDS-a u Europi, jačanju strukturirane suradnje između zdravstvenih sustava država članica EU i mobilnosti zdravstvenih stručnjaka, što su ujedno i prioritetna područja djelovanja malteškog Predsjedništva.
Iako su države članice EU do sada poduzele brojne aktivnosti na suzbijanju prekomjerne tjelesne težine i pretilosti kod djece, to i dalje predstavlja veliki javnozdravstveni izazov za mnoge od njih. Pretilost u dječjoj dobi izaziva dalekosežne posljedice poput kardiovaskularnih bolesti, metaboličkih bolesti ili raka. Stoga ministri zdravstva raspravljaju o učinkovitim i sveobuhvatnim aktivnostima koje bi se mogle poduzeti u narednom razdoblju u cilju zaustavljanja rasta stope dječje pretilosti.

U okviru rasprave o jačanju strukturirane suradnje između zdravstvenih sustava posebna pažnja posvećena je unaprjeđenju dobrovoljne prekogranične suradnju u području zajedničke nabave inovativnih zdravstvenih tehnologija za rijetke bolesti te mobilnosti i usavršavanju zdravstvenih stručnjaka. Podržavanje visokokvalitetnih zdravstvenih sustava ključni je izazov kreatora zdravstvene politike pri čemu se nastoje pomiriti fiskalni ciljevi održivosti s pružanjem inovativnih i visoko specijaliziranih tehnologija i usluga za građane.

Tijekom posljednjeg desetljeća, unatoč značajnom smanjenju broja slučajeva oboljelih od AIDS-a u Europi, udio stanovništva oboljelih od ove bolesti i dalje je prilično visok, što dokazuje i podatak da se svake godine virusom HIV-a zarazi oko 30.000 stanovnika u državama EU i Europskog gospodarskog prostora. Stoga je cilj zdravstvene politike poduzimanje učinkovitih aktivnosti i mjera za suzbijanje epidemije AIDS-a do 2030. godine u Europskoj uniji.

Pisane vijesti