Ministri potpisali Plan suradnje RH i Republike Albanije u zdravstvu i medicini

Slika /slike/P1000928.JPG

Zagreb, 3. studeni 2015. - Ministar zdravlja Republike Hrvatske prim. Siniša Varga dr.med. dent. i ministar zdravlja Republike Albanije Ilir Beqaj potpisali su danas u Ministarstvu zdravlja Republike Hrvatske Plan suradnje Republike Hrvatske i Republike Albanije u području zdravstva i medicine za razdoblje 2015.-2018.

Ministar Varga je prilikom potpisivanja izjavio: „Republika Hrvatska želi dati punu podršku Republici Albaniji u njihovim naporima da unaprijede svoj zdravstveni sustav. Ovime nastavljamo danas već dvanaest godina dug period suradnje u razvoju naših zdravstvenih sustava. Ministarstvo zdravlja RH prepoznaje važnost koordiniranog pristupa i jačanja zdravstvenih politika u regiji jugoistočne Europe“.

Ministar Beqaj zahvalio se na gostoprimstvu hrvatskom ministru zdravlja i kolegama iz hrvatskog Ministarstva zdravlja. Istaknuo je kako se pred Albanijom u reformi zdravstva nalaze mnogi izazovi, i kako vjeruje da će razmjena znanja s hrvatskim kolegama biti od koristi za albanski zdravstveni sustav. „Republika Albanija radi velike pomake u osiguravanju sveobuhvatne zdravstvene zaštite za svoje građane i cijenimo razmjenu iskustava koju razvijamo s hrvatskim kolegama“., istaknuo je ministar Beqaj.

Potpisivanju su prisustvovali veleposlanik Republike Albanije, Njegova ekselencija Ilir Melo i g. Romeo Zegali, direktor EU Integracija IPA Republike Albanije. Hrvatski predstavnici na potpisivanju bili su pomoćnik ministra zdravlja za stacionarnu zdravstvenu zaštitu doc. dr. Dragan Korolija Marinić, pomoćnica ministra zdravlja za ambulantnu zdravstvenu zaštitu i zaštitu u zajednici dr. Dijana Cimera, pomoćnik ministra zdravlja za medicinske usluge u turizmu doc.dr. Miljenko Bura i suradnici iz Ministarstva zdravlja RH.

Plan suradnje Republike Hrvatske i Republike Albanije u području zdravstva i medicine za razdoblje 2015.-2018. uključuje jačanje suradnje u područjima primarne zdravstvene zaštite, obrazovanja u zdravstvu i znanstvenim istraživanjima, e-zdravstvu, medicinskim uslugama u turizmu, hitnoj medicinskoj službi, transplantacijskim programima, kao i medicinskim proizvodima i medicinskim uređajima.

Prije potpisivanja, ministar zdravlja prim. Siniša Varga dr.med.dent. i suradnici upoznali su albanske kolege s pregledom pojedinih dijelova hrvatskog zdravstvenog sustava.  Izaslanstvo Republike Albanije, koje je predvodio ministar Beqaj, boravilo je u dvodnevnom posjetu Zagrebu, gdje su obišli Agenciju za lijekove i medicinske proizvode HALMED i Dom zdravlja Zagreb.



Pisane vijesti | Međunarodne aktivnosti